Onko lapsellasi pian 4 etunimeä? – Nämä uusvanhat nimet ovat nyt huippusuosittuja

Kuvituskuva Sanna Jompero

Jari Pietiläinen

Parisen viikkoa sitten tasavallan presidentin vahvistama uusi nimilaki avaa vuoden kuluttua portit todelliseen nimiherkutteluun: vuoden 2019 alusta lukien lapselle on mahdollista antaa nykyisten kolmen etunimen asemesta neljä etunimeä.

Nimistöntutkija Minna Saarelma-Paukkala tietää, miten suomalaiset vanhemmat jatkossa toimivat.

– Kyse on siitä, että kun lapsia syntyy perheeseen paljon vähemmän kuin esimerkiksi sata vuotta sitten, tulevaisuudessa yhdelle lapselle halutaan antaa aiempaa enemmän etunimiä, Saarelma-Paukkala luonnehtii.

– Vanhemmat todennäköisesti ajattelevat siten, että nimiä on annettava pienokaiselle runsaasti, ettei niitä ihania etunimiä jää käyttämättä.

Sata vuotta sitten käytössä olleessa almanakassa vilahteli jo nykysuomalaisillekin tuttuja etunimiä, mutta joukossa seisoi toki uppo-outoja harvinaisuuksia.

– Vuonna 1908 uudistetussa kalenterissa oli vielä runsaasti pyhimysten nimiä lähes sellaisenaan. Näitä nimiä olivat esimerkiksi Kyprianus, Konstantinus tai Bonifacius. Osa niistä modernisoitui, jolloin Martinuksesta tuli Martti – mutta osa taas katosi kalentereista, Saarelma-Paukkala kertoo.

Vuonna 2018 syntyvien lasten etunimiksi valitaan nyt usein isoisovanhempien käyttämiä etunimiä. Näin ollen nyt muodissa ovat 1920- ja 1930-luvuilla suositut nimet.

– Almanakka uudistettiin nimien osalta 1929, jolloin esiin marssivat vaikkapa Siiri, Sofia ja Toivo. Tällä hetkellä nämä nimet ovat jälleen trendinimien joukossa.

Saarelma-Paukkalan mukaan omien vanhempien ja isovanhempien etunimet tuntuvat useimmille liian tutuilta ja arkipäiväisiltä. Siksi niitä harvemmin annetaan omille lapsille.

Nimitrendit kehittyvät myös tulevaisuudessa: parinkymmenen vuoden kuluttua tulevat todennäköisesti uudelleen muotiin suurten ikäluokkien suosituimmat etunimet.

– Uskon vakaasti siihen, että 2030-luvun lopulla hyvin moni poika saa nimekseen Martti, Erkki tai Pentti. Sitten 2100-luvun alussa Suomessa syntyy jälleen nykyisin yleisiä Lumia, Sisuja ja Tuiskuja, tutkija arvioi.

Helsingin yliopisto tarkistaa nimipäivälistat nykyään viiden vuoden välein. Edellisen kerran uusia etunimiä otettiin almanakkaan 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 2. Kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – korona nostatti leivontabuumin
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 5. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Näyttely Galleria Aarnissa – Heikki Pasanen on taiteilijana oman tiensä kulkija
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 2. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 7. Keski-ikäinen mies julkaisi salaisessa FB-ryhmässä espoolaisnaisen vähäpukeisen kuvan ja kommentoi seksielämää – oikeus tuomitsi sakkoihin
 8. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 9. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 12. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 13. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 14. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 15. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.