Presidenttiehdokkaat lähes yksimielisiä: terroriuhka ei ole syy rajoittaa maahanmuuttoa

Jari Pietiläinen

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneiden presidenttiehdokkaiden näkemykset terroriuhan vaikutuksista maahanmuuttoon ovat varsin yhdenmukaisia.

Laura Huhtasaarta (ps.) lukuunottamatta muut ehdokkaat eivät pidä terroriuhkaa riittävänä syynä siihen, että Suomen tulisi rajoittaa maahanmuuttoa tietyistä maista.

Vahvimmin maahanmuuton rajoittamista vastaan ovatTuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Nils Torvalds (r.). Samaan suuntaan mutta hieman lievemmin ajattelevat puolestaan Merja Kyllönen (vas.), Matti Vanhanen (kesk.) sekä kansanliikkeiden ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen

Pelkästään se, että ihminen kuuluu tiettyyn kansallisuuteen tai etniseen ryhmään ei Haataisen mukaan voi olla peruste estää maahanmuuttoa.

Pelkkä etniseen ryhmään kuuluminen ei ole syy estää maahanmuuttoa."

– Erilaiset uhat on luonnollisesti tunnistettava ja tapauskohtaisesti lakiin perustuvaa turvallisuusarviointia on voitava tehdä. Ihmisiä on kuitenkin tässäkin asiassa kohdeltava yksilöinä, Haatainen arvioi.

Pekka Haaviston mukaan tällä hetkellä erityisesti ISIS:n tappio Irakissa ja Syyriassa saattaa lisätä taisteluista palaavien terroristien määrää eri Euroopan maissa. Tähän uhkaan on suhtauduttava vakavasti.

– En hyväksy kuitenkaan ajatusta, että tietyistä maista tulijoiden tulo Suomeen estettäisiin terroriuhan vuoksi. Silloin myös syyttömät joutuisivat kärsimään, ja mahdollisesti apua tarvitsevat eivät saisi apua, Haavisto korostaa.

Terrorismin vastaisessa taistelussa on Haaviston mielestä paneuduttava myös niihin juurisyihin ja olosuhteisiin, joissa terrorismi kasvaa ja kukoistaa.

– Alkusyyt liittyvät usein marginalisaatioon, täydellisen voimattomuuden ja toivottomuuden tunteisiin sekä yksinkertaisten vastausten, esimerkiksi uskonnollisen fundamentalismin, tarjoamiseen ratkaisuna monimutkaisiin ongelmiin.

Haaviston mukaan on kiinnitettävä huomiota myös deradikalisaatio-ohjelmiin ja niiden tehokkuuteen, sillä niistä on eri puolilla maailmaa ja myös Euroopassa toimivia kokemuksia.

Jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä."

Kyllönen pohtii sitä, mihin raja maahanmuuton rajoittamisen osalta vedetään. Hänen mukaansa suurimmat maahanmuuttouhat syntyvät nykyisin maiden sisällä lisääntyvästä eriarvoisuudesta.

Niinistön mukaan jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä, eikä henkilöitä voida arvioida vain lähtömaiden perusteella.

– Sinisilmäisiä emme kuitenkaan saa olla ja Suomen tulee arvioida riskiperusteisen lähestymistavan kautta turvallisuusriskejä. Keskeistö on se, että turvallisuusviranomaisillamme on hyvä ja toimiva yhteistyö muiden valtioiden kanssa, jotta riskihenkilöitä voidaan tunnistaa mahdollisimman hyvin, Niinistö korostaa.

Myös Vanhanen katsoo, että maahanmuuton on perustuttava yksilökohtaiseen harkintaan. Harkinnassa turvallisuustekijöiden on oltava painavia.

Väyrysen mukaan terrorismiuhkaa ei voida torjua maakohtaisten rajoitusten avulla. Sen sijaan tarvitaan hallittua yleistä maahanmuuttopolitiikkaa ja ulkorajojen riittävää valvontaa.

Tutki vaalikoneen avulla, kuka on juuri sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Mikä Uutissuomalainen?

Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen yhteinen uutistoimitus.

Se tuottaa uutisia muun muassa Aamupostin, Etelä-Suomen Sanomien, Keskisuomalaisen, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan, Savon Sanomien ja Uusimaan sekä Etelä-Suomen Median suurten kaupunkilehtien käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 2. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 3. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 4. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 5. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 4. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 12. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 13. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 14. Espoo rakennuttaa lähivuosina kolme uutta paloasemaa – kasvava Otaniemi saa omansa kerrostalon alakertaan
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.