Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lidl ja Ivana Helsinki sanoivat huipputekijälle kyllä, mutta Suomen valtio ei – "On paskapuhetta, että yrittäjyyttä pitää tukea"

HENKILÖ Vaikka Max Perttula on suomalainen hajuvesiammattilainen, ei Suomessa tahdota ymmärtää pioneerin lahjoja.

Tuoksut ovat kiehtoneet Suomen ainoaa parfymööriä, 44-vuotiasta Max Perttulaa 4-vuotiaasta lähtien. Kemistin vikaa ruotsalaissyntyinen Perttula löysi itsestään jo 7-vuotiaana, kun hän keksi rakentaa tislauslaitteen vanhan ajan kahvipannusta.

Lukemattomien kokeilujen jälkeen koulukavereille ja opettajille alkoi syntyä niin huulipunia kuin käsivoiteitakin.

– Tienasin ensimmäiset 50 kruunua juuri ennen Suomeen tuloa eräältä opettajalta, koska voiteeni oli hänen mielestään niin superhieno, Perttula muistelee.

– Silloin tajusin, että tästä voi tulla minulle elämäntyö ja bisnes.

Elämä menee kuitenkin mullin mallin, kun 15-vuotiaan nuorukaisen perhe muuttaa 1980-luvun lopulla äidin juurille Viitasaarelle.

– Alku oli todella vaikea. Tuntui, että olisi astunut ihan eri aikakaudelle, Suomi oli siihen aikaan niin jälkeenjäänyt kosmetiikan ja luontaistuotteiden saralla.

Konservatiivisessa keskisuomalaisessa korpimaisemassa ei juurikaan heru ymmärrystä kauneudenhoidon kanssa pelehtivälle nuorukaiselle, joka ei edes osaa kunnolla suomea.

– Kun Ruotsissa oli kavereita ja kannustusta, yritettiin minua saada Suomessa luopumaan harrastuksestani, koska se on hömppää. Se oli jatkuvaa pilkkaa ja haukkumista. Minut pyrittiin nujertamaan täysin, mies suree.

– Onneksi minulla oli kosmetiikka sekä suomalainen iskelmämusiikki.

Päättäväinen nuorukainen päättää hammasta purren näyttää kaikille kiusanhengille närhen munat.

Erakoituminen ja työhön uppoaminen alkoi lopulta kantaa hedelmää. Nyt Perttulan tuoksujen raaka-ainevalikoimaan kuuluu jo yli 900 eri tuoksuyhdistettä, joita ovat tilanneet muun muassa Tallink Silja, Ivana Helsinki, Suomen Lidl, Helsingin kaupunki sekä Sinebrychoffin taidemuseo.

Alkuvuodesta hän päätti luoda myös nimikkotuoksun satavuotiaan Suomen kunniaksi. Miehen surusta kuultaa myös suuttumus hänen ihmetellessä, miksei hänen tuoksusta ollut viralliseksi Suomi 100 -tuotteeksi.

– Mieluummin he hyväksyvät virolaiset alkoholifirmat. Päättäjät puhuvat usein televisiossa, miten suomalaista yrittäjyyttä ja uusia innovaatioita pitää tukea, mutta se on paskapuhetta, mies puhisee.

Perttulan yrityksen tämänhetkinen lippulaivatuote onkin Venäjän markkinoille suunnattu hajuvesi Mademoiselle Slavic, jonka yhden pullon hinta on huimaavat 20 000 euroa.

– Siinä joka yksityiskohta on viimeisen päälle paketointia myöten. Tuoksun kehittely kesti 2-3 vuotta. Tein valtavan monta versiota, kunnes tammikuussa palaset loksahtivat vihdoin paikoilleen, hän iloitsee.