Kaksi erilaista muusikkoa – Laulujen aiheet löytyvät ihmissuhteista

KULTTUURI Musiikintekijät Antti Ruutu ja Sanna Rönnberg tekevät tahoillaan omaa musiikkia. Molemmat laulavat ihmissuhteista.

Espoolainen laulaja-lauluntekijä Antti Ruutu on palaamassa estradeille pitkän tauon jälkeen. Nuorena hän esiintyi aktiivisesti, mutta muut työt veivät mukanaan.

– Tein kuitenkin koko ajan biisejä ja niitä on pöytälaatikko pullollaan, Ruutu kertoo.

Kun hän löysi kivat soittokaverit, hetki tuntui oikealta uuden musiikin julkaisemiseen. Ensimmäinen sinkku on nimeltään Vaikka se sattuis Biisi kertoo ihmisistä jotka ovat henkilökohtaisten valintojen edessä.

Radiosoittoon pääseminen on monen tekijän summa."

– Kirjoitan ihmisten välisistä asioista omien tai lähipiirin havaintojen pohjalta, Antti Ruutu sanoo.

Aiemmin uusi kappale alkoi syntyä melodianpätkästä, mutta nykyään Ruutu kirjoittaa ensin tekstin.

– Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, että tekstissä on juju ja sanoma.

Musiikin julkaiseminen on siirtynyt paljolti bittimaailmaan ja Antti Ruutu bändeineen aikoo julkaista uutta musiikkia kappaleen kerrallaan. Pöytälaatikossa olevien biisien työstämistä jatketaan studiossa. Seuraava julkaistaan helmikuussa ja sitten kevään mittaan lisää. Keväämmällä lähdetään keikoille.

– Radio Suomen formaatti olisi meidän musiikille sopiva foorumi, mutta radiosoittoon pääseminen on monen tekijän summa, varsinkin kun on kyse puolittain omakustanteesta. Jos biisi saa huomiota spotifyssä, se parantaa tilannetta, kun kilpailu on kovaa.

– Maailma ei kaadu siihen, jos emme heti tee isoja hittejä. Teemme musiikkia rakkaudesta lajiin.

Aiemmin tein paljon itselle ja pöytälaatikkoon."

Myös espoolaislähtöinen, räppäri Sana-nimellä uraa luonut Sanna Rönnberg on tekemässä paluuta musiikkiin ja estradeille. Hän on keväästä lähtien tehnyt musiikkia uuden tuotantoryhmän kanssa. Ensimmäiseksi ilmestyi single Lelupoika ja äsken Ainoo mitä pyydän

– Musiikkini on nyt urbaanin popin ja räpin yhdistelmää ja teksti suorapuheisempaa, Sanna Rönnberg kertoo.

Hiljaiselo on johtunut siitä, että artisti kärsi alkoholiongelmasta.

– Jossain vaiheessa kaikki lähti käsistä enkä pystynyt olemaan luova, hän tunnustaa.

2,5 vuotta sitten Sanna Rönnberg päätti ponnistella kuiville, omin voimin. Musiikin osalta tavoitteet ovat nyt korkealla.

– Aiemmin tein paljon itselle ja pöytälaatikkoon. Kirjoitin päiväkirjamaisesti.

– Nyt lähdemme hakemaan enemmän ja olen valmis läpimurtoon. Musiikki on nyt tarpeeksi laadukasta ja kaupallista.

Aiemmin Sana on sanonut, että laulukilpailuihin hän ei osallistu. Nyt hän on yllättänyt itsensä osallistumalla X Factorin karsintoihin.

Uudessa tiimissä Vesa Lappalainen ja Jere Pehkonen säveltävät ja tuottavat musiikin. Ainoo mitä pyydän -biisin sanoitus on Lappalaisen käsialaa.

– Se on ensimmäinen biisi, jota en ole itse sanoittanut ja se vaatii erilaista panostamista tulkintaan. Toki aion jatkossakin kirjoittaa biisejä itse.

Ihmissuhteet ovat Sanan musiikillisen sanoman ykkösaihe. Niihin kuulijoiden on helppo samaistua.

Ketä?

Antti Ruutu on koonnut ympärilleen bändin, johon kuuluu monipuolisesti ammattimuusikkoina ja tuotannoissa toimineet Dile Kolanen (basso), Tuukka Heikkinen (rummut) ja Antti Jokinen (kitara).

Tuoreella Vaikka se sattuis -singlellä on taustalaulajana Saima Hyökki, joka tunnetaan Viisi-lauluyhtyeestä sekä Rajaton-yhtyeen väliaikaisjäsenenä.

Antti Ruutu oli 1990-luvulla vaikuttaneen Kuopus-yhtyeen laulaja-basisti sekä biisintekijä. Vuonna 1995 Kuopuksen suurin radiohitti oli Johanna-biisi.

Sana teki vuonna 2006 pitkäsoiton omakustanteena.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut