Lihatalo vakuuttaa: "Jääkinkku paistuu yhtä herkulliseksi kuin oikeaoppisesti sulatettu" – Katso valmistusohjeet ja vastaukset kuluttajien kysymyksiin

RUOKA Jäisen kinkun paistoaika on noin tuplasti pidempi. Lopputuloksen ratkaisee lihan sisälämpötila.

Epäusko lienee yleisin ensireaktio, kun kuulee joulukinkun paistamisesta jäisenä. Yhä useampi kertoo testanneensa sen toimivaksi, muiden mukana HKScan.

–Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu, tuotekehityskokki Sami Lamminaho myöntää.

–Kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme suositella kinkun paistamista jäisenä. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä.

Perinteisen, ja edelleen suosituimman valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Esimerkiksi kymmenkiloinen pakastekinkku tarvitsee jääkaapissa sulaakseen jopa viisi päivää.

Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

HKScan kertoo testanneensa jääkinkun paistamista jo viime vuonna sen ilmeisen helppouden vuoksi. Kun jäisen kinkun paistaminen osoittautui yrityksen omien kokkien mukaan vaivattomaksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi, yritys suositteli uutta valmistustapaa kuluttajille.

Suosituksesta seurasi palauteryöppy ja epäilijöitä riitti, mutta HKScanin mukaan enemmän tuli kiitosta. Monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana.

–Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.

NÄIN PAISTAT JÄÄKINKUN

Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.

Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.

Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.

Ohjeet: Sami Lamminaho, HKScan.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut