Luovuutta ja tarkkuutta – Espoon kuvataidekoululaisten painokankaita esillä Isossa Omenassa

KULTTUURI Espoon kuvataidekoulu esittelee opiskelijoiden osaamista näyttelyssä Isossa Omenassa.

Espoon kuvataidekoulu on tehnyt Cityconin kanssa kaksivuotisen sopimuksen näyttelyjen toteuttamisesta Ison Omenan vitriiniin. Citycon tukee näyttelyitä 3¿000 eurolla ja se käytetään materiaalihankintoihin. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kuvataidekoulun ja Cityconin yhteistyö alkoi keraamisesta info-kartasta, jonka kuvataidekoululaiset toteuttivat M.E.E.T-ravintolamaailmaan. Yhteistyö jatkuu nyt tekstiilisuunnittelun tekstiilityöpajan ja muoti/vaate- työpajan näyttelyllä.

Vitriinissä on esillä näyttäviä kankaita, joiden kuviointi on muun muassa luonnon innoittamaa. Kaikki näyttelyn kankaat ovat painokankaita, jotka on toteutettu paperikaaviota, vahakaaviota tai valotettua kaaviota käyttäen. Lopputulokset ovat ammattilaistasoa.

– Olemme saaneet töistä erittäin hyvää palautetta ammattilaisilta, tekstiilisuunnittelun opettaja Laura Voipio vahvistaa.

Tekstiilitaiteessa luovuus ja täsmällisyys yhdistyvät kiinnostavalla tavalla."

Osa näyttelyyn osallistuvista kuvataidekoululaisista on pitkän linjan opiskelijoita. Aino Peltolalla on takanaan jo 11 vuoden opinnot ja Anna Rukolla 9 vuotta. Heidän lisäkseen näyttelyssä on Arleena Torkon ja Julia Pirisen töitä sekä muoti/vaate -työpajassa opiskelevien Jasmin Pietikäisen ja Sami Samaletdinin töitä. Vaate/muoti –työpajaa ohjaa Alisa Närvänen

Tekstiilitaiteen työpajassa opiskellaan hallitsemaan useita eri tekniikoita.

– Tekstiilitaiteessa luovuus ja täsmällisyys yhdistyvät kiinnostavalla tavalla. Tekniikoiden järjestelmällinen hallinta korostuu ja tekeminen vaatii myös matemaattista säntillisyyttä. Kun perustaidot ovat hallussa, omia ideoita voi toteuttaa vapaasti, Laura Voipio sanoo.

– Parasta työpajassa on ryhmähenki ja se, että kaikkia kannustetaan. Ongelmiakin ratkotaan yhdessä, Aino Peltola sanoo.

– Kaikki innostuvat yleensä samasta tekniikasta, vaikkapa marmoroimisesta, Anna Rukko naurahtaa.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että kalvojen kohdistaminen on hankalin vaihe.

Itse painetut tekstiilit jalostuvat käyttöesineiksi. Esimerkiksi Arleena Torkko on tehnyt pussilakanoita ja tyynyliinoja ja Julia on ommellut trikoomekon.

Muoti on aina kiinnostanut Jasmin Pietikäistä ja siksi hän hakeutui vaate/muoti -pajaan.

– Työpajassa näkee, miten omat ideat realisoituvat oikeiksi asioiksi, kun olemme taitelleet ja sovitelleet kankaista vaatteita toistemme päälle. Lisäksi pajassa on tehty leikkaa-liimaa -tekniikalla erilaisia kollaaseja, 14-vuotias Jasmin Pietikäinen selostaa.

Vaate/muoti -työpajassa opiskeleva Sami Samaletdin tähtää muotialan opintoihin Aalto-yliopistoon.

– Olen aina ollut kiinnostunut vaatteista ja muutama kaverini on työskennellyt mallina. Kiinnostus muotiin on syntynyt myös siitä, että mummoni on käynyt nuorena Pariisissa vaateostoksilla ja hän on aina pukeutunut tyylikkäästi, Sami Samaletdin kertoo.

Me haluamme kasvattaa ihmisiä, jotka rakastavat muotoilua ja taidetta."

Espoon kuvataidekouluun luodaan uutta opetussuunnitelmaa. Tavoitteena on, että kuvataiteen perusopetus saa rinnalleen käsityöntaiteen perusopetuksen, joka sisältää design- ja teknologiaopetuksen.

– Haaveena on design & teknologiaopetuksen toteuttaminen Otaniemen kampuksella ja yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa. Kuvataiteen opetusta ei ole tarkoitus kutistaa, vaan uudet asiat täydentävät tarjontaamme ja tavoitteena on, että design & teknologiaopetus houkuttelee uudenlaisia oppilaita kuvataidekouluun, rehtori Maritta Poijärvi sanoo.

Nuoret opiskelijat kokevat näyttelyn tuomisen kauppakeskukseen hyvin positiivisena asiana. Siellä töitä näkevät nekin, jotka eivät hakeudu erilliseen näyttelytilaan.

– Tärkeintä on tuoda taide ihmisten luokse, Anna Rukko sanoo.

– Me haluamme kasvattaa ihmisiä, jotka rakastavat muotoilua ja taidetta, rehtori korostaa.

– Meille voi hakeutua 5-20 vuotiaana hakuaikana tai milloin tahansa lukukauden aikana peruutuspaikoille.

Oppia tuhansille

Espoon kuvataidekoululaisten tekstiilejä on nähtävillä Ison Omenan vitriinissä katutasossa, ulkona Markkinakadun puolella. Näyttely jatkuu 2. maaliskuuta 2018 saakka.

Espoon kuvataidekoulu on Suomen suurin.

Espoon kuvataidekoulussa on noin 1 400 oppilasta ja avoimeen koulutukseen osallistuu noin 6 000 oppilasta.

Opetuspisteitä on 11.

Kuvataidekoulun kevätnäyttely 2018 pidetään Tapiolassa Heikintorilla noin 1 000 neliön tiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.