Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kustannusarvio kolminkertaistui – uimahallin miljoonaremontti uhkaa kallistua reippaasti Espoossa

TAPIOLA Uimahallista tehdään kaksi eri laajuista korjaussuunnitelmaa.

Remonttia odottavan Tapiolan uimahallin korjauksen hintalappu uhkaa kohota 20–21 miljoonaan euroon. Kaupungin budjetissa on varattu seitsemän miljoonaa euroa ensi vuonna alkavaan remonttiin.

–Kustannusarvio on noussut huomattavasti alkuperäisestä, myöntää Tilakeskus-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen

–Valmistelemme päätöksentekoon kahta eri laajuista korjausvaihtoehtoa. Täydellisen korjauksen, joka jatkaisi hallin elinkaarta 20–25 vuotta, kustannusarvio on 20 miljoonan euron luokkaa, Lehtinen jatkaa.

Suppeamman korjauksen kustannusarvio on noin seitsemän miljoonaa. Siinä korjattaisiin vain tutkimusten ja suunnittelun aikana havaitut rakenne- ja talotekniset vauriot.

Kannattaako suppeamman korjauksen teettäminen, jos sillä ei saa kaikkia vikoja kuntoon?

–Sitä juuri pohdimme, että pitäisi ehkä tehdä laajempi korjaus.

Purkaminen ei ole realistinen vaihtoehto."

Suunnittelun edetessä remonttitarve on laajentunut.

–Rakennus on aika paljon huonommassa kunnossa kuin luultiin, toteaa suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen Tilakeskuksesta.

Esimerkiksi altaiden korjaustarve on suurempi kuin odotettiin. Ne joudutaan käytännössä purkamaan ja rakentamaan uudestaan.On myös ilmennyt, että ulkoaltaitakin pitäisi korjata. Myös hallin yläpohjarakenteita joudutaan vahvistamaan.

–1960-luvulla valmistunut rakennus on tehty silloisten määräysten mukaan ja ne eivät välttämättä täytä nykyisiä vaatimuksia. Esimerkiksi lumikuormavaatimukset olivat silloin pienemmät kuin nykyään, sanoo Martinsen.

Remonttiin menevät muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä sekä kiinteistön ja altaiden lämmitysjärjestelmä. Lisäksi kunnostetaan ja uudistetaan vedenkäsittelyjärjestelmiä.

Hankesuunnitelmaa valmistellaan edelleen ja se on tarkoitus viedä hyväksyttäväksi tila- ja asuntojaokseen 8. tammikuuta. Sen jälkeen on vuorossa urakoiden kilpailutus.

Korjaustöiden alkamisaika riippuu Martinsenin mukaan siitä, minkä vaihtoehdon pohjalta päättäjät haluavat edetä.

Milloin hallissa päästään taas uimaan?

–En uskalla edes arvata. Vaihtoehdot ovat nyt ne, että halli korjataan tai ei korjata.

–Tai korjataan nyt sen verran kuin voidaan, pidetään halli kiinni ja jatketaan korjaamista, kun siihen on rahaa. Tai tehdään kerralla laaja korjaus, Martinsen jatkaa.

Aiemmin on arvioitu, että remontti voisi valmistua loppuvuodesta 2019.

Tapiolan uimahalli on ollut suljettuna kesäkuusta 2016 saakka.

Se peruskorjattiin vuonna 2005 yhdeksällä miljoonalla eurolla Museoviraston ohjeiden mukaan. Peruskorjaus osoittautui myöhemmin epäonnistuneeksi.

Hallin kunnostustöihin on mennyt vuoden 2015 jälkeen noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaiken tämän jälkeen moni espoolainen varmaan miettii, olisiko parempi purkaa koko kovan onnen halli ja rakentaa tilalle uusi.

–Se ei ole realistinen vaihtoehto, tyrmää Lehtinen.

Aarne Ervin suunnittelema ja vuonna 1965 valmistunut halli on asemakaavalla suojeltu.