Naisten sukuelinten silpomista vastaan 80 000 euroa – "Tämä hanke velvoittaa myös Suomea"

Jari Pietiläinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 80 000 euron erillismäärärahan, jonka avulla laaditaan ja toimeenpannaan uusi naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen estämisen toimintaohjelma. Edellinen toimintaohjelma oli vuosille 2012–2016.

Silpomisen vastaisen toimintaohjelman laatiminen sisältyy niin sanotun Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelmaan vuosille 2018–2021. Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta.

Sopimus on tullut Suomessa voimaan vuonna 2015. Sopimus velvoittaa Suomea toimimaan sukuelinten silpomista vastaan.

– Suomessa ei riittävästi puututa naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomiseen. Siksi suunnitelmallista työtä sen estämiseksi tarvitaan edelleen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Toimintaohjelma laaditaan vuoteen 2020 asti. Tämän jälkeen toimintaohjelma sisällytetään seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjemaan.

Samalla kehitetään koulutusta, jotta ammattilaiset oppivat työssään ottamaan naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen puheeksi ja ovat tietoisia heitä koskevista ilmoitusvelvollisuuksista.

Naisten sukuelinten silpomista tehdään eniten Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Maailmassa on tällä hetkellä arviolta yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut