Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi uutta apteekkia tulossa Espooseen, apteekkarit nousivat vastarintaan – "Nykyiset turvaavat lääkkeiden saatavuuden"

LÄÄKKEET Joukko apteekkareita on valittanut Fimean lisäluvista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti lokakuussa kuuden uuden apteekin perustamisesta Espooseen.

Nyt apteekkien perustaminen uhkaa viivästyä, sillä joukko Espoossa toimivia apteekkareita on tehnyt oikaisuvaatimuksen Fimean päätöksestä.

–Seuraavaksi käsittelemme oikaisuvaatimuksen ja teemme siitä päätöksen. Tästä päätöksestä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeuden päätökseen voi edelleen hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, selvittää yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta.

Fimean päätöksessä Espoon uusia apteekkeja perustellaan apteekkien määrän vähäisyydellä ja nopeasti kasvavalla väkimäärällä.

–Espoon apteekkitiheys on Suomen kaupungeista pienimpiä. Espoossa on 10 itsenäistä apteekkia, kun esimerkiksi Tampereella määrä on 20 ja Vantaallakin 12. Espoossa on toki useita sivuapteekkeja, mutta niissä on yleensä suppeammat aukioloajat, Oinonen toteaa.

Oinosen mukaan ei ole mitenkään harvinaista, että alueella jo toimivat apteekkarit valittavat uusista luvista.

–Uudet apteekkiluvat ovat tyypillisesti aika valitusherkkiä, toimijoillehan uudet apteekit tuovat kilpailua. En kuitenkaan muista kovin montaa tapausta, jossa hallinto-oikeus olisi hyväksynyt perustamispäätöstä koskevan valituksen, Oinonen kertoo.

Yksi Espoon uusista apteekeista sijoittuisi Jorviin Espoon sairaalan tiloihin, ja olisi mahdollisesti auki ympäri vuorokauden. Muut viisi apteekkia voisivat sijoittua eri puolille Espoota. Fimean päätöksessä myös apteekkien sijaintialueita muutettiin niin, että Espoo jakautuu kahteen sijaintialueeseen, joista toinen on Jorvi ja toinen käsittää muun Espoon.

Aloite Jorvin ympäri vuorokauden toimivaan apteekkiin on tullut Espoon kaupungilta. Marika Niemi (kok.), Leena Luhtanen (sd.) ja 49 muuta valtuutettua jättivät asiasta viime vuonna valtuustoaloitteen.

Oinosen mukaan ei ole kuitenkaan vielä varmaa, että Jorvin apteekki toimisi ympäri vuorokauden.

–Fimea voi liittää apteekkilupaan aukioloaikoja koskevan ehdon. Ehdon asettaminen ratkaistaan siinä vaiheessa, kun lupa tulee haettavaksi.