Ohhoh! Joulupostimerkin hinta noussut yli 70 prosenttia

Keskiviikosta lähtien joulukortin postitus maksaa 1,40 euroa. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Joulupostimerkin hinta on noussut niin huimasti 2010-luvulla, että vastaavanlaista hintahyppyä on vaikea löytää muista tuotteista.

Tänä vuonna joulumerkki maksaa 95 senttiä, kun se vuonna 2011 maksoi 55 senttiä. Hinnannousu on 40 senttiä eli lähes 73 prosenttia.

Jos joulukortteja lähettää kymmenittäin, postimerkit ovat iso kustannus. Perusjoulukortinkin saa halvemmalla kuin postimerkin. Moni miettii, pitäisikö postitettavien korttien listaa karsia.

Vielä tänään tiistaina voi kortit lähettää 95 sentillä, mutta keskiviikosta lähtien hinta on jo 1,40 euroa. Mikäli aikoo saada toivotuksensa jouluksi perille, kortit on postitettava viimeistään 20. joulukuuta.

Se hyvä puoli joulumerkeissä on, että ne ovat ikimerkkejä ja niitä voi käyttää vuosia joulupostissa. Jos niillä postittaa vaikkapa kirjeen tai paketin, on huomioitava merkkien reaalihinta.

Posti perustelee postimerkkien hinnannousua jo vuosia kestäneellä kaikenlaisen postin roimalla vähenemisellä.

–Silloin yksikkökustannus nousee, kun se vähäinenkin posti pitää viedä perille, selittää Ulla Parviainen Postin viestinnästä.

Hinnannoususta huolimatta suomalaiset haluavat lähettää joulupostia yhtenä Euroopan innokkaimpana korttikansana. Viime vuonna Suomessa postitettiin 29 miljoonaa joulun ja uuden vuoden toivotusta. Siten jokainen suomalainen lähetti keskimäärin viisi korttia.

–Sometoivotus ei ole sama kuin joulukortti. Joulukortteja arvostetaan ja niitä pidetään esillä koko joulun ajan, kertoo Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.