Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ebeli hakee uusia rytmejä Keniasta

KULTTUURI Young Talents of Kisumu -musiikkiprojekti vie yhteen espoolaisia ja kenialaisia muusikoita.

Kuusi musiikinopiskelijaa ja kaksi opettajaa Ebelistä lähtee tammikuun alussa Keniaan. Idean espoolais-kenialaisesta yhteistyöstä esitti Espoossa asuva, muusikko ja lähihoitaja Sarah Onditi-Uusikylä, jonka isä on Keniasta ja äiti Suomesta.

– Hän esitti ideansa kenialaisnuorten opintomatkasta ensin kulttuuripäällikkö Tiina Kasville ja hän puolestaan otti yhteyttä Ebeliin. Innostuin heti ja sanoin, että vierailut pitää tehdä molempiin suuntiin. Haimme Espoon kaupungilta kehittämisrahaa hanketta varten. Sarah Onditi-Uusikylä on myös hakenut apurahoja niin että kenialaisnuoret voivat tulla vastavierailulle ensi keväänä, linjanjohtaja Mirja Mäkelä kertoo.

Musiikki on Afrikassa väline asioiden käsittelyyn."

Yhteistyöstä syntyy Young Talents of Kisumu -musiikkiprojekti.

Keniaan lähtevät Mäkelän lisäksi rumpuopettaja Rami Eskelinen sekä opiskelijat Hanna Heljaste (laulu), Helmi Korhonen (laulu), Joel Himanen (rummut) Valtteri Nieminen (piano), Samuel Jaantila (basso) ja Severi Sorjonen (rummut).

– Sarahin kanssa mietimme, mitkä instrumentit ovat tärkeitä. Rumpu on tietenkin Afrikassa iso juttu. Bändi ilman basistia on kuin vene tuuliajolla, ja piano on meille tärkeä, joten pakkaamme mukaan sähköpianon ja lahjoitamme sen matkan päätteeksi kisumulaisille.

Sarah Onditi-Uusikylä on jo käynyt Keniassa valmistelemassa Young Talent of Kisumu -projektia. Kun ebeliläiset ovat Keniassa, Nairobista saapuu ammattibändi Kisumuun pitämään workshopeja.

Ebeliläiset haluavat viedä Keniaan maistiaisia suomalaisesta kansanmusiikista. Siihen on Ebelissä sovitettu afrikkalaista soundia.

– Kaikki musiikki maailmassa on lähtöisin Afrikasta. Siellä musiikilla on todella pitkä historia ja monet soittimet on keksitty siellä – esimerkiksi viulu – jonka länsimaat ovat tosin omineet, Rami Eskelinen sanoo.

Eskelinen muistuttaa, että valitettavan orjabisneksen seurauksena syntyi uutta musiikkikulttuuria, joka levisi ympäri maailmaa ja synnytti popmusiikin.

– Perkussiiviset soittimet ovat Afrikassa enemmän esillä. Suomalainen musiikki on melankolista, joten odotan, että Keniassa saamme tutustua ihan erilaiseen iloon, rytmiin ja energiaan, Hanna Heljaste miettii.

– Musiikki on Afrikassa väline asioiden käsittelyyn. Musiikki, tanssi ja soittaminen liittyvät olennaisesti yhteen, Mirja Mäkelä jatkaa.

Rami Eskelinen tutustui lähemmin afroamerikkalaiseen musiikkiin opiskellessaan New Yorkissa 1990-luvun alussa.

– Opimme varmasti paljon uusia musiikillisia asioita ja rytmejä, mutta myös erilaista elämänfilosofiaa, Mäkelä ja Eskelinen pohtivat.