Kauppakeskuksen parkkisysteemi sapettaa Espoossa – "Tiedettävä etukäteen, kauanko kestää"

Julius Hjelt käyttää Niityn parkkihallia päivittäin. Pysäköinnin pelisäännöt ja parkkiautomatin käytön hän oppi kantapään kautta. Ensimmäisellä kerralla napsahti parkkisakko. ”Systeemi vaatii opettelua. Onneksi ohjeistusta on parannettu.” Seppo Korkman

Seppo Korkman

Espoon Niittykummussa kesällä avatun kauppakeskus Niityn pysäköinti on nostattanut monen keskuksessa käyneen asiakkaan verenpainetta.

Ihmetystä herättää, miksi autolla saapuvan asiakkaan pitää tietää etukäteen, viettääkö hän paikan päällä aikaa alle vai yli tunnin.

Alle tunnin pysäköinti on maksutonta, toinen tunti maksaa euron. Tai, jos pysäköintiaika on mennyt umpeen, huonolla tuurilla 60 euroa.

–Kävin ruokaostoksilla Niityssä perjantai-iltana. Kassajonossa katsoin kelloa ja arvioin ruuhkasta huolimatta ehtiväni autolleni ajoissa ennen maksuttoman parkkiajan päättymistä, kirjoittaa espoolaisnainen Länsiväylälle lähettämässään viestissä.

Kassajono veti kuitenkin arvioitua hitaammin, ja kun nainen pääsi autolleen, oli aikaa kulunut tunti ja viisi minuuttia. Tuulilasissa odotti 60 euron pysäköintivirhemaksu.

–Parkkivahti ilmeisesti kyttäsi jossain minuuttiviisari kädessä, kokemastaan tuohtunut ja kauppapaikkaansa vaihtanut nainen kummeksuu.

Kauppakeskus Niittyä hallinnoiman OP-Kiinteistösijoitus Oy:n toimitusjohtaja Markku Mäkiaho ymmärtää asiakkaan närkästyksen. Hänenkin korviinsa Niityn parkkijärjestelmästä on tullut ja tulee edelleen kriittistä palautetta.

–Palaute on noteerattu, ja pysäköinnin kehittämistä mietitty moneen otteeseen yhdessä yrittäjien kanssa.

Korjausliikkeitäkin on tehty ja tehdään.

–Pysäköintimaksuautomaattien opastusta on lisätty huomattavasti. Seuraava steppi on, että siirrämme hallin toisen maksuautomaatin myös sisäänkäynnin viereen. Lisäksi korttimaksamisen tekniikkaa automaateilla yritetään nopeuttaa.

Useiden asiakkaiden toivetta maksuttoman pysäköintiajan jatkamisesta kahteen tuntiin Mäkiaho ei täysin tyrmää.

–Seuraamme, miten tehtävät muutokset vaikuttavat asiakaspalautteeseen. Jos ongelmat jatkuvat, on seuraavaksi keskusteltava maksuttoman pysäköintiajan pidentämisestä.

Mäkiaho muistuttaa, että tunnin maksuttomuudella halutaan varmistaa kierto pienessä pysäköintihallissa.

–Pyrimme torjumaan myös sen, että asiakas ajaa Niittyyn parkkiin, hyppää siellä metroon ja menee ostoksille Matinkylään tai Tapiolaan. Kahden tunnin aikana tuollaisen matkan ehtisi jo tehdä.

Markku Mäkiahon mukaan kauppakeskus Niityn pysäköintihallissa annetaan päivittäin 2–3 pysäköintivirhemaksua.

–Virhemaksuista vain 20 prosenttia kohdistuu tapauksiin, joissa pysäköintiaika on ylitetty.

Niityssä toimivan K-Supermarket Ruokaniityn kauppiaan Kai Pekolan mukaan kriittistä palautetta pysäköintijärjestelmästä tulee alkukuukausia vähemmän.

–Ehkä ihmiset ovat oppineet käyttämään systeemiä tai osa tehnyt muita johtopäätöksiä.

Pekola arvioi, että pelkästään ruokakaupassa ja vaikkapa Alkossa käyntiin tunti, juhlapyhiä edeltäviä ruuhkahuippuja lukuun ottamatta, riittää.

Hän muistuttaa myös, että pysäköinnin mobiilisovellutuksia käyttäville parkkiajan jatkaminen on hyvin helppoa.

–Ilmaisen pysäköintiajan jatkaminen kahteen tuntiin saattaisi johtaa siihen, että liikekeskuksen asiakkaiden käyttöön tarkoitetut parkkiruudut valtaisivat autot, joiden omistajat piipahtavat kylässä lähitaloissa, Pekola pohtii.

Perusongelma Niityn parkkihallissa on pysäköintiruutujen vähyys. Pelkästään kauppakeskuksessa asioiville niitä on varattu käyttöön 65. Muut paikat ovat osan ajasta pyhitetty metroa käyttävien liityntäpysäköintiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.