Yrittäjäpomo: Tehostaminen on työntekijän etu – "Tulevaisuus on silloin turvallisempi"

Pääkaupunkiseudun yrittäjien puheenjohtaja Carita Orlando on kyllästynyt vanhaan vastakkainasetteluun. Hän kysyy: Miksi yhä edelleen ajatellaan, että julkisen sektorin työnantajat kohtelevat työntekijöitä paremmin kuin yksityiset yritykset?

–Moni palkituista työnantajista on tänä päivänä hyvin iso yksityinen yritys. Ja palkinto on tullut nimenomaan henkilöstön hyvinvoinnista, toteaa Orlando.

Pitkän yrittäjäurankokenut Orlando sanoo, että yksityisen yrityksen on pärjätäkseen pakko olla tehokas. Tehokkuus ja työn tehostaminen herättävät hänen mielestään turhaan pelkoa.

–Tehokas toiminta tarkoittaa sitä, että yrityksessä ovat oikeat ihmiset oikeassa paikassa. Tehokkuus edellyttää, että jokainen tietää oman roolinsa ja työnkuvansa. Perehdyttämisen on oltava hyvää.

Pelko yksityisiin leipiin joutumisesta nousee usein esille silloin, kun pohditaan toimintojen yksityistämistä. Orlando ottaa esimerkiksi Vantaan kaupungin omistaman Vantin. Vantin palkkalistoilla on muun muassa siivoojia, kiinteistönhoitajia ja ravintola-alan työntekijöitä.

–Puheet Vantin myymisestä saavat aikaan paniikkia. Osa päättäjistä haluaa estää Vantin toiminnan tehostamisen vedoten siihen, ettei se ole työntekijöiden etu. Eihän se niin ole.

Vantin työntekijätovat tuoneet useasti esiin johtamiseen liittyviä epäkohtia, muistuttaa Orlando.

–Yrityksen toiminnan tehostaminen tarkoittaa myös sitä, että johtaminen on hyvää.

–Vantti tuottaa ravintola-alan palveluja. Yksityisellä sektorilla yksi ravintola-alan palveluja tuottavista konserneista on Antell. Se on pärjännyt hyvin Suomen parhaat työpaikat kisoissa. Yrityksen edustajat ovat todenneet, että työhyvinvoinnilla on suora vaikutus yrityksen tehokkuuteen.

Orlandon mielestä tehokkuus on sidoksissa myös laatuun.

–Laatua ei saada, jos työntekijät eivät ole motivoituneita. Sen tulisi olla selvää jokaiselle yrittäjälle.

Kokoomuksenkaupunginvaltuutettuna Vantaalla vaikuttava Orlando näkee punaista joka kerta kuullessaan, että taas tehostetaan ja revitään työntekijöiden selkänahasta.

–Yhtiön kuntoon laittaminen tarkoittaa, että myös työntekijöiden tulevaisuus on turvallisempi. Kaupunginyhtiön myyminen voi olla myös työntekijän etu.

Orlando harmittelee sitä, että julkisten yhtiöiden hallituksiin valitaan henkilöt poliittisin perustein.

–Myös kaupungin yhtiöissä pitäisi olla hallitus, jossa on liike-elämässä tarvittavaa osaamista ja kokemusta.

Carita Orlando

Pääkaupunkiseudun Yrittäjien jaVantaan Yrittäjien puheenjohtaja sekä Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Vantaalainen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

Omisti yli kymmenen vuotta tilitoimistoyrityksen.

Tällä hetkellä toimii yrittäjänä tarjoten taloushallinnon koulutusta ja konsultointia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut