Espoolaiskuvaajan hieno otos päätyi juhlakolikkoon – "Oli tärkeää kuvata jotakin, joka koskettaa jokaisen arkea"

KULTTUURI Suomalainen luonto sai oman juhlarahan, jossa on kuvattuna kaikille tuttu varis.

Espoolainen kokenut luontokuvaaja Kari Auvinen voitti Vuoden Luontokuva-kilpailussa Sininen ja Valkoinen -erikoissarjan kuvallaan Kuuvaris Hänen voittoisa kuvansa on lyöty suomalaiselle luonnolle omistettuun juhlarahaan.

Arkinen varis on älykäs lintu, joka reagoi uusiin tilanteisiin joustavasti."

Juhlarahassa varis istuu oksalla kuutamossa.

–Minulle oli tärkeää kuvata jotain, joka koskettaa jokaisen suomalaisen arkea. Varis on suomalaisille tuttu, nokkela lintu, Auvinen perustelee.

Runsas vuosi sitten Kari Auvinen meni vaimonsa ja tyttärensä kanssa Lauttasaaren rantaan katsomaan superkuuta. Täysikuu näyttäytyy harvoin niin komeana kuin silloin.

Auvinen otti kuvia Harmajan majakan suuntaan. Läheisessä kelossa istui varis, mutta se ei mahtunut samaan kuvaan.

Noin kuukautta myöhemmin Auvinen retkeili Seurasaaressa. Hän kohtasi saman näyn: Varis tarkkailemassa ympäristöä kelottuneen männyn oksalla.

Auvinen kuvasi varista ja yhdisti lintukuvan aiemmin ottamaansa kuukuvaan. Voittaja oli syntynyt.

–Olen kuvannut variksia paljon, koska se on minun mielestäni hauska lintu. Toinen suosikkikohteeni on ollut heinäsorsa. Molemmat ovat kaikille tuttuja kaupunkilajeja, joiden puuhia on kiva seurata, Auvinen sanoo.

Varis symboloi nykyaikaista suomalaisuutta – arkinen varis on älykäs lintu, joka reagoi uusiin tilanteisiin joustavasti.

Neljä Kari Auvisen valokuvaa pääsi 20 parhaan joukkoon Luontokuvakilpailun Sininen ja valkoinen -sarjassa. Muissa kuvissa oli laulujoutsenia, hirvi kuutamossa ja vanha lato.

–Ajattelin, että variskuva on graafinen ja sopii juhlarahaan, mutta yllätyin silti voitosta.

–Rahapajan graafinen suunnittelija Erkki Vainio pyysi minut Rahapajalle. Hän oli tehnyt juhlarahasta ehdotuksen ja hänen näkemyksensä oli aivan samanlainen kuin omani.

Kari Auvisen luontokuvan pohjalta lyötiin 5000 kappaletta 20 euron ja 100000 kappaletta 10 euron juhlarahoja. Pieni osa rahoista on numeroitu. Erikoisraha julkistettiin Vuoden Luontokuva -gaalassa Finlandia-talolla lokakuussa. Suomen Rahapajan Vantaan tehtaalla valmistamilla hopearahoilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-tunnus.

Lisäksi tehtiin 2 euron kolikoita 0,5 miljoonaa kappaletta. Tämän kolikon voi saada kassalta vaihtorahana.

Kari Auvinen

Kari Auvinen on eläkkeellä studio- ja lehtikuvaajan työstä.

Auvinen on pitkänlinjan luontokuvaaja. Kuvia onkin kertynyt kymmeniä tuhansia mustavalkokuvista digikuviin.

Hän on aiemmin muun muassa voittanut Vuoden luontokuva -kilpailussa Linnut-sarjan kuvallaan Valkoposket kohti tundraa.

Keväällä Villa Elfvikissä oli nähtävillä Kari Auvisen luontovalokuvia Huippuvuorilta hänen yksityisnäyttelyssään Jääkarhun valtakunta – kuinka kauan.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut