Hyväntekeväisyys toi tangokuninkaalliset hoivakotiin – "Tällaisella keikalla alkaa miettiä omaakin elämäänsä eri kantilta"

MUISTOT Tuttu musiikki nostaa pintaan ikäihmisten muistoja ja tunteita ja kannustaa liikkumaan.

Tangokuninkaallisten vierailu toi iloa Villa Kaskimäen arkeen. Omaiset ja henkilökunta tanssittivat myös pyörätuolissa istuvia asukkaita. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Aamutossut alkavat naputtaa tahtia lattiaan heti, kun ensimmäiset tangon tahdit kajahtavat. Uudenmaan seniorikoteihin kuuluvan Villa Kaskimäen asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet vieraakseen kuninkaallisia, tangokuningas Jukka Hallikaisen ja tangokuningatar Maria Tyysterin Tanssijat Aini Minkkinen ja Jarno Vaajoki ilahduttavat esityksellään ja tangokuningas Kyösti Mäkimattila välittää terveisensä runon muodossa.

Monet Villa Kaskimäen asukkaista ovat muistisairaita, mutta nuoruudesta tuttu musiikki tuo iloa päivään.

Hyvin huonostikin liikkuvat vanhukset jättävät rollaattorinsa ja menevät tanssimaan."

Hallikaiselle tämä on jo kolmas hyväntekeväisyyskeikka Villa Kaskimäessä ja Tyysterille ensimmäinen. Nyt juhlitaan 100-vuotiasta Suomea. Sali on koristeltu sinivalkoiseksi ja samat värit toistuvat kahvipöydässä, täytekakun koristelussakin.

Tunnelma on lämmin. Hyvin huonostikin liikkuvat vanhukset jättävät rollaattorinsa ja menevät tanssimaan omaisensa tai hoitajan kanssa. Osa pääsee tanssilattialle pyörätuolissa.

Idea tansseista on lähihoitaja Terhi Tammisen Hän on innokas lavatanssien harrastaja ja sitä kautta hän tutustui Jukka Hallikaiseen.

Edellisenä päivänä, ennen Veikkolan keikkaa Hallikainen on ollut yhteistyökeikalla Brother Christmasin kanssa ja tanssittanut Hotelli Vantaassa.

Hallikainen kertoo tekevänsä hyväntekeväisyyskeikkoja harvakseltaan ja yksi kohteista on Villa Kaskimäki.

–Lisäksi osallistun hyväntekeväisyyteen kotiseudulla Miehikkälässä. Siellä asiaan kuuluu sekä vanhusten että nuorten kohtaamista.

Villa Kaskimäki on toiminut noin kaksi vuotta ja siellä asuu pääasiassa muistisairaita ikäihmisiä. Musiikki ja vanhat iskelmät soivat Villa Kaskimäessä päivittäin.

–Kun näen, miten paljon vanhukset nauttivat musiikista, saan siitä itselleni hyvän mielen, Jukka Hallikainen sanoo.

–Tänne on hienoa tulla esiintymään, koska vanhukset eivät pysty lähtemää täältä keikoille tai konserttiin.

Jukka Hallikainen ja Maria Tyyster esiintyivät kesällä Mäntyharjun kesäteatterissa päärooleissa musikaalissa Eloa ja kuvaa Kun Terhi Tamminen sitten kaipasi esiintyjäksi myös naisartistia, Hallikainen ehdotti kysymään Tyysteriä.

–Teen silloin tällöin hyväntekeväisyyskeikkoja, kun ne sattuvat sopimaan kalenteriin, Tyyster sanoo.

–Tällaisella palvelutalokeikalla alkaa miettiä omaakin elämäänsä eri kantilta.

Sekä Hallikainen että Tyyster valitsivat esitettäväkseen kappaleita, jotka ovat kuuluneet vanhusten nuoruuteen ja jotka nostavat esiin muistoja. Monet niistä ovat kuuluneet Laila Kinnusen tai Olavi Virran ohjelmistoon.

–Ensi vuonna minua työllistää muun muassa Puolustusvoimien 100-vuotisjuhla, reservin vänrikki Maria Tyyster kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.