Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni käyttää veronpalautuksia jouluostoksiin tai säästämiskeinona – mitä tapahtuu, jos palautukset poistuvat?

Kaksi kolmasosaa suomalaisista saa veronpalautusta, yhteensä palautuksia on tulossa 2,6 miljardia euroa, kertoo Nordea. Keskimääräinen veronpalautus on 712 euroa, mikä on yli 50 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan veronpalautukset käytetään tavallisimmin yleiseen kulutukseen, joululahjoihin ja säästämiseen.

– Joka kolmas veronpalautusta saava käyttää ainakin osan veronpalautuksista joululahjoihin. Säästötilille veronpalautuksia siirtää puolestaan joka viides. Säästäminen on yleisempää suuria veronpalautuksia saaneilla, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen

– Vähintään tuhannen euron veronpalautuksen saavista kolmasosa laittaa ainakin osan veronpalautuksesta säästöön ja joka kahdeksas suunnittelee hankkivansa veronpalautuksilla osakkeita tai rahasto-osuuksia.

Veronpalautuksia voidaan käyttää myös säästämiskeinona asettamalla ennakonpidätysprosentti tarkoituksella liian korkeaksi. Nordean kyselytutkimuksen mukaan yli kolmasosa suomalaisista asettaakin ennakonpidätysprosenttinsa ainakin silloin tällöin tarkoituksella korkeammaksi veronpalautuksia saadakseen. Työntekijöistä kolmasosa tekee näin säännöllisesti.

Kärkkäisen mukaan tämän vuoden talousnobelisti, käyttäytymistaloustieteilijä Richard Thaler on tutkinut, miksi säästäminen on vaikeaa ja miten ihmiset käyttävät sitoutumismekanismeja apuna säästämisessä.

– Veronpalautuksia käytetään apuna säästämisessä käyttäytymistaloustieteen oppien mukaisesti. Jos tuntuu, että on vaikea saada rahaa säästöön, voi veronpalautuksia hyödyntämällä sitouttaa itsensä säästämään koko vuoden ajan. Logiikka on sama kuin säännöllisessä säästämisessä, jonka avulla tulee säästäneeksi vähän kuin huomaamattaan, Kärkkäinen kertoo.

Vuonna 2019 Suomessa käyttöön otettava tulorekisteri tekee verotuksesta reaaliaikaista ja mahdollistaa sen, että veroprosentti voi sopeutua vuoden aikana tulojen muutoksiin jopa automaattisesti. Tämä voi vähentää huomattavasti veronpalautusten ja jäännösverojen määriä.

– Tulorekisteri helpottaa suomalaisten byrokratiaa verotuksessa ja sosiaaliturvassa. Jos sen myötä veronpalautukset suurelta osin poistuvat, täytyy kuitenkin myös miettiä mitä tapahtuu veronpalautusten avulla tapahtuvalle säästämiselle, Kärkkäinen toteaa.

– Se voi korvautua muulla säästämisellä, jolloin keskimääräisen veronpalautuksen summan saavuttaakseen tarvitsisi säästöön laittaa noin 60 euroa kuukaudessa. Nykyiset veronpalautusrahat voivat kuitenkin mennä myös vuoden aikana tavanomaiseen kulutukseen, jolloin esimerkiksi joulukauppa saattaa kärsiä veronpalautusten poistumisesta.

Tutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina YouGov 31.10.-7.11.2017 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi reilut 1000 yli 18-vuotiasta suomalaista.