Vain kolme prosenttia valitsee Espoon kouluissa kasvisruoan: oppilaita houkutellaan nyt viikottaisella kasvisruokapäivällä

RUOKAKASVATUS Myös kotitaloustunneilla painotetaan kasvisten syönnin merkitystä.

Espoon kouluissa on vietetty viikoittaista kasvisruokapäivää tämän syyslukukauden alusta lähtien. Uutta on myös se, että näinä päivinä koululaiset pääsevät valitsemaan kahdesta eri kasvisruokavaihtoehdosta.

Tavoitteena on lisätä kasvisruuan menekkiä, sillä koulujen noin 30 000 ruokailijasta vain noin kolme prosenttia valitsee kasvisruokavaihtoehdon.

Kasvisruokapäivän lisäksi kasvisvaihtoehto on päivittäin vapaasti valittavissa yläkouluissa ja lukioissa. Alakoululaiset saavat kasvisruuan vanhempien allekirjoittamalla ilmoituksella.

Kasvisruokavaihtoehdon päivittäin valitsevat Lintumetsän yhdeksäsluokkalaiset Matilda Minkkinen ja Sandra Konttinen jättivät lihan ja kalan ruokavaliostaan puolisen vuotta sitten.

– Perehdyin siihen, miten lihantuotanto vaikuttaa luontoon, ilmastoon ja maailmaan, Minkkinen kertoo päätöksensä taustoista.

Minkkisen mukaan kasvisruokaan siirtyminen oli helppoa, ja nykyään myös muut perheenjäsenet syövät aiempaa kasvispainotteisemmin.

– Asiassa painoi eettinen puoli, eläimet ja maailma, Konttinen perustelee.

Minkkistä ja Konttista kiinnostavat ruoka ja ruoanlaitto yleisemminkin. He opiskelevat kotitaloutta pitkänä valinnaisaineena.

Lintumetsän koulun kotitalousopettaja Heta Saastamoinen kertoo, että kasvisten syönnin merkityksestä puhutaan paljon myös kotitaloustunneilla. Sesongit huomioidaan, ja nyt syksyllä ruokaa on laitettu herkullisimmillaan olevista kasviksista ja juureksista.

– Tänä aamunakin kyllä kuulin usean pojan suusta, että pupun ruokaa ei syödä. Toivon kuitenkin, että terveellisen ja kestävän syömisen siemen jäisi nuorten mieliin itämään, Saastamoinen sanoo.

Espoo Cateringin tiedottajan Maarit Ohraluoman mukaan kasvisruokapäivä on otettu hyvin vastaan. Kritiikkiä on tullut lähinnä silloin, jos haluttu vaihtoehto onkin jostain syystä päässyt loppumaan.

– Kasvisruokapäivä on osa kestävän kehityksen työtä ruuan parissa. Tavoite on lisätä kasvisruokien tuntemista ja saada siitä luonteva osa ruokailua, Ohraluoma sanoo.

Kotitaloutta opiskeleville yhdeksäsluokkalaisille järjestettävällä Papuposset-kilpailulla pyritään osaltaan innostamaan oppilaita kasvisruuan syöntiin.

Loppukilpailuun yltäneet reseptit otetaan koulujen ruokalistoille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut