Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisessa päiväkodissa kokeillaan uutta konstia allergioiden ehkäisyyn: Pihalle nurmikkoa ja kunttaa

ALLERGIAT Niittymaan päiväkoti sai siirtonurmen ja istutuslaatikot, joiden uskotaan monipuolistavan lasten mikrobistoa.

Niittymaan päiväkodin piha koki viime keväänä mullistuksen, kun hiekkapihalle tuotiin istutuslaatikoita sekä rullattiin siirtonurmea ja siirtovarvikkoa eli kunttaa.

Päiväkoti, jonka piha oli aikaisemmin lähinnä hiekkaa ja asvalttia, osallistuu tutkimukseen, jossa kehitetään päiväkotilapsille parempaa vastustuskykyä lisäämällä kontaktia luontoon.

Vapaa leikki metsissä on vähentynyt.”

Allergioiden, astman ja muiden autoimmuunisairauksien lisääntyminen sai tutkijat miettimään keinoja lasten vastustuskyvyn parantamiseen.

– EU:ssa jo 100 miljoonalla ihmisellä on immuunijärjestelmän häiriö. Syyt häiriöiden kasvuun uskotaan löytyvän hygieniatason paranemisesta ja mikrobialtistuksen vähenemisestä, sanoo tutkijatohtori Riikka Puhakka Helsingin yliopistosta.

Tiedossa on, että ihon pinnalla elelevät mikrobit ovat tärkeitä vastustuskyvylle, ja vastustuskyvylle tärkeitä mikrobeja saadaan juuri esimerkiksi luonnossa möyrimällä.

– Tutkimustenkin mukaan vapaa leikki metsissä on vähentynyt. Kaupunkiympäristössä luonto ei välttämättä ole lähellä, joten siitä on saattanut tulla vieras, Puhakka sanoo.

Tutkijoiden oletus on, että nyt päiväkodissa möyrimään pääsevät lapset saavat aiempaa monipuolisemman mikrobialtistuksen ja se parantaa heidän immuunijärjestelmänsä toimintaa.

– Tavoitteena on edistää immuunijärjestelmän luonnollista kehitystä.

Niittymaan päiväkodissa on iloittu vihreästä pihasta. Keväällä ja kesällä kuntassa möyrittiin luupit käsissä ötököitä ja eri kasvilajeja bongaillen.

– Meillä on nyt myös selvästi raikkaampi hengitysilma, kun pölisevää hiekkaa ei enää ole, kiittelee lastentarhanopettaja Tanja Peräsaari

Monen lapsen mielestä parasta ovat olleet kuitenkin istutuslaatikot, joiden porkkanat, retiisit ja mansikat ovat jo menneet parempiin suihin.

Nyt syksyllä istutuspuuhia on jatkettu sisällä. Syötyjen appelsiinien ja viinirypäleiden siemenet itävät jo.

Vihermateriaalit ovat lisänneet leluttomia leikkejä ja monipuolistaneet lasten liikkumista. Lapset ovat olleet aiempaa enemmän hippasilla sekä pyörimässä ja kierimässä pehmeällä nurmella. Nurmikolle on ollut myös kiva tehdä pieniä retkiä viltteineen ja eväineen.

– Päiväkodeissa on huomattu kuntan ja siirtonurmen myönteiset vaikutukset sekä henkilökunnan että lasten mielialoihin ja jaksamiseen. Hoitajat ovat kertoneet, että lapset ovat nyt myös motivoituneempia ulkoilemaan enemmän, Puhakka kertoo.