Sohvia, kodinkoneita, renkaita – Sotkijat piinaavat edelleen kahta ekopistettä Espoossa

Kierrätys: Rinki Oy uhkaa siirtää tai lopettaa Nuottaniementien ekopisteet, ellei väärän tavaran tuomista saada kuriin.

Kahdesta Nuottaniemessä sijaitsevasta ekopisteestä on muodostunut jatkuva ongelma pisteistä vastaavalle Rinki Oy:lle.

Ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien kierrätettävälle jätteelle, eli kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille, sekä metallille, paperille ja vaatteille.

Nuottaniementien varrella sijaitseviin kahteen pisteeseen tuodaan kuitenkin viikoittain tavaraa, joka ei sinne kuulu.

– Puutarhajätettä, huonekaluja, jääkaappeja, renkaita, vanteita, luettelee aluepäällikkö Jari Koivunen Rinki Oy:stä.

– Esimerkiksi sohvaa tai jääkaappia ei tuoda sinne kävellen. Jos autolla ollaan liikkeellä, miksei tavaraa viedä saman tien Sortti-asemille. Ja kodinkoneitahan voi viedä ilmaiseksi niitä vastaanottaviin kodinkoneliikkeisiin, Koivunen ihmettelee.

Espoossa on 43 Ringin ekopistettä. Väärän tavaran tuominen on ongelma nimenomaan Nuottaniementien pisteissä ja jonkin verran myös Kivenlahdessa. Ongelmat ovat myös jatkuneet jo jonkin aikaa.

Länsiväylässä kerrottiin Nuottaniementien ekopisteiden sotkuista maaliskuussa 2019.

Ongelmaan on yritetty puuttua muun muassa tehovalvonnalla.

– Pisteistä aiemmin vastannut HSY kokeili kameravalvontaakin, mutta kamera varastettiin ensimmäisenä yönä, Koivunen kertoo.

Jos Nuottaniemen pisteiden väärinkäyttöä ei saada loppumaan, Rinki joutuu miettimään muita ratkaisuja.

– Pisteitä voidaan siirtää esimerkiksi lähistön kauppojen yhteyteen, jossa niitä on helpompi valvoa. Myös pisteiden lopettaminen kokonaan on yksi vaihtoehto, Koivunen sanoo.

Koivunen kertoo, että Vantaalla vastaavista ongelmista kärsinyt Hakunilan piste saatiin pelastettua yhteistyöllä. Lopetusuhan alla ollut piste rauhoittui, kun mukaan saatiin poliisi ja ympäristötoimen edustajat ja alueen asukkaille tiedotettiin aktiivisesti.

– Yli 99 prosenttia ekopisteiden käyttäjistä toimii kuten kuuluukin. Harmillisesti tämä alle 1 prosentti toimii väärin ja aiheuttaa harmia ja isoja kustannuksia, Koivunen toteaa.

Myös korona-aika näkyy ekopisteillä. Kaikkiin säiliöihin kertyy nyt enemmän jätettä. Esimerkiksi kartonkisäiliöt täyttyvät nopeammin, eikä niitä ole ehditty tyhjentää viikonloppuna suunnitelman mukaan.

Koivusen mukaan asiaan pyritään löytämään ratkaisu mahdollisimman pian.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut