Korjausompelua kysytään yhä enemmän – espoolaislähtöinen yritys välittää vaatteet pakettipisteen kautta

Ekologisuus: Uusi yritys välittää korjauksen tarpeessa olevia vaatteita ompelijoille.

Ompelijat Nora Siivonen ja Suvi Valante ovat työskennelleet yhdessä samoissa tiloissa Tapiolassa neljä vuotta, vaikka molemmilla onkin oma yritys. Johanna Halava
Johanna Halava

Johanna Halava

Pikamuodin aiheuttamista ongelmista puhutaan paljon, mutta samaan aikaan osa kuluttajista on hyvin ympäristötietoisia ja halukkaita vähentämään kulutustaan. Ompelija Nora Siivonen kertoo, että korjausompelun suosio on kasvanut parin viimeisen vuoden aikana. Siivonen toimii yhdessä Suvi Valanten kanssa ompelijat.fi-työtilassa Tapiolassa. Molemmat ovat erikoistuneet nimenomaan korjausompeluun.

– Ihmiset ovat kiinnostuneet ekologisuudesta ja sen myötä myös korjausompelun kysyntä on kasvanut, sanoo Siivonen.

Hänen mukaansa ei voi puhua tyypillisestä asiakkaasta, sillä asiakkaita on laidasta laitaan.

– Korjaustyöt vaihtelevat farkkujen paikkauksesta mummon vanhan vintage-mekon korjaukseen. Toki meille tuodaan myös uusia vaatteita, kun halutaan esimerkiksi lyhentää uusien housujen lahkeet, Siivonen selvittää.

– Parasta korjausompelussa onkin se, että työt ovat niin erilaisia, hän summaa.

Ympäristöystävällisyyteen ja kestävään kehitykseen perustuu myös noin kuukausi sitten toimintansa aloittaneen StichMe Repairs Oy:n toiminta. Se välittää korjauksen tarpeessa olevia vaatteita ompelijoille.

Aloitteleville yrittäjille tämä voi olla tärkeä asiakashankintakanava.

Asiakas voi tilata korjaustyön yrityksen verkkosivuilla ja ilmoittaa korjaustarpeet. Sen jälkeen asiakas toimittaa vaatteen lähimpään pakettipisteen automaattiin, johon se myös palautetaan korjattuna. StichMe Repairs välittää vaatteen ompelijalle.

– Olemme pyrkineet tekemään korjauttamisen mahdollisimman helpoksi. Asiakkaan ei tarvitse lähteä viemään vaatetta ompelimoon arvioitavaksi, sanoo StichMe Repairsin palvelumuotoilija Leevi Vahvelainen.

Nora Siivosen Ompelimo Siivonen ja Suvi Valanten Ateljeeompelimo Suvi Valante ovat ensimmäisiä espoolaisia ompelimoita, jotka ovat mukana palvelussa.

StichMe Repairs toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla sekä Keravalla ja Järvenpäässä, mutta sillä on tavoitteena laajentua koko maan kattavaksi noin kuukauden sisällä.

– Tällä hetkellä pakettipisteitä on 81, kertoo espoolainen Vahvelainen.

– Meille on tullut yhteydenottoja ompelijoilta myös muualta Suomesta. Varmaan myös korona-aika on lisännyt ompelijoiden kiinnostusta tätä kohtaan, Vahvelainen arvioi.

Tällä hetkellä yritys tekee yhteistyötä noin kymmenen ompelijan kanssa.

– Ompelijat ovat itsenäisiä yrittäjiä ja haluavat sellaisina myös pysyä.

Vahvelaisen mukaan ompelijoiden rinkiin liittyminen sopii parhaiten sellaisille pienyrittäjille, joilla ei ole juurikaan resursseja tehdä asiakashankintaa.

– Myös esimerkiksi maahanmuuttajien perustamille ompelimoille tai aloitteleville yrittäjille tämä voi olla tärkeä asiakashankintakanava, hän toteaa.

– Esimerkiksi Kirkkonummelta meillä on mukana yksi aloitteleva yrittäjä.

Asiakas ei voi valita ompelijaa, jolle vaate toimitetaan.

– Toistaiseksi on näin, mutta kehitämme vielä palvelua, Vahvelainen sanoo.

Nora Siivonen sanoo, että koska yhteistyö StichMe Repairsin kanssa on vasta alussa, on liian aikaista arvioida sen hyötyjä yrittäjälle.

– Vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, kuinka se vaikuttaa liiketoimintaan.

– Meillä on asiakkaita muutenkin ja hyvät liiketilat. Mutta sellaisille ompelijoille, joilla ei ole niin hyvät liiketilat, tämä saattaa hyvinkin tuoda uusia asiakkaita.

– Lisäksi tämä saattaa helpottaa esimerkiksi niitä maahanmuuttajataustaisia ompelijoita, joilla ei ole niin hyvä suomen kielen taito. Tässä kun jää asiakkaan kohtaaminen kasvokkain pois.

StichMe Repairs sai alkunsa Aalto-yliopiston yrittäjyyskurssilla. Se on myös saanut apua startup-yrityksille suunnatussa Kiuas Start -kiihdyttämöohjelmassa. Yrityksessä ovat Vahvelaisen lisäksi mukana Henri Kämäräinen ja Elias Ojala.

– Haluamme muuttaa nykyistä kulutuskulttuuria saamalla ihmiset korjauttamaan tuotteita enemmän, Vahvelainen sanoo.

Tekstiiliteollisuus on merkittävä ympäristön kuormittaja.

– Siihen on keksittävä ratkaisuja, sillä ongelma on iso. Haluamme auttaa ihmisiä kulutustottumusten muuttamisessa, siksi olemme olemassa, Vahvelainen toteaa.

Hänen mukaansa vähän vastaavia toimijoita on jo Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut