Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesparille ja naisparille adoptiot Helsingissä – jonossa useita sateenkaariperheitä

Ensimmäiset adoptiot samaa sukupuolta olevien parien perheisiin on vahvistettu tuomioistuimissa, tiedottaa Sateenkaariperheet ry. Tähän mennessä adoptioita on vahvistettu ainakin kaksi. Molemmat tiedossa olevat toteutuneet adoptiot ovat kotimaisia adoptioita ja molemmissa tapauksissa on kyse vauvaikäisen lapsen adoptiosta Helsingissä. Ensimmäinen adoptio vahvistettiin miesparin perheeseen, toinen naisparin perheeseen, kerrotaan tiedotteessa.

Avioliittolain uudistus, joka mahdollisti avioliiton ja samalla perheen ulkoisen adoption samaa sukupuolta oleville pareille, astui voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Ensimmäinen lapsen adoptoinut miespari haluaa pysyä nimettömänä. He kertovat olevansa enemmän kuin onnellisia ja iloisia, että ovat nyt perhe. Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmä saa perheeltä kiitosta kaikesta heidän saamastaan tuesta. Perhe sanoo tiedostavansa perheensä erityisen aseman, mutta ”olemme kuitenkin tavallinen perhe ja iloitsemme normaalista vauva-arjestamme”, kerrotaan tiedotteessa.

Helsingin kaupungin mukaan adoptioneuvonnassa ja -neuvontaan pääsyä on odottamassa useita samaa sukupuolta olevia pariskuntia, sekä mies- että naispareja. Heissä on sekä kotimaisen että kansainvälisen adoption kautta lasta toivovia.

– Kotimaisissa adoptioissa päätös siitä, mihin perheeseen lapsi sijoitetaan, tehdään adoptiotyöryhmässä, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen tiedotteessa.

– Adoptio on erityisesti miesparien mahdollisuuksien näkökulmasta tärkeä, uusi tie vanhemmuuteen, iloitsee Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä tiedotteessa.

Hän arvioi, että adoptio ei todennäköisesti tule olemaan miesparien yleisin tapa lapsiperheellistyä.

– Se on kuitenkin yksi tärkeä lisämahdollisuus miehille, joiden mahdollisuudet muodostaa lapsiperhe ovat kokonaisuudessaan olleet hyvin rajatut.