Espoon jättitornit varmistuivat: Hallinto-oikeus hylkäsi Keilaniemen tonttikaupan valitukset

Havainnekuva kahden asuintornin sijoittumisesta Keilaniemeen. Espoon kaupunki

Seppo Korkman

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Keilaniemen jättitornien tonttikaupasta tehdyn valituksen. Käytännössä ratkaisu merkitsee sitä, että Espoon Keilaniemeen suunnitellut kaksi jättiasuintornia voidaan rakentaa.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti huhtikuussa 2016 myydä Keilaniemessä sijaitsevat kaksi tonttia rakennusalan yritys SRV Rakennus Oy:lle ja Suomen Hypoteekkiyhdistyksen hallinnoimille rahastoille. Peruskauppahinta tonteista oli yhteensä reilut 40 miljoonaa euroa. Lisäksi ostajien tulee maksaa lisäkauppahintaa kaupungille, kun asuntojen velaton keskimyyntihinta tonttiosuuksineen on 7000 euroa asuntoneliömetriltä tai sen yli.

Yksityishenkilö valitti myyntipäätöksestä hallinto-oikeuteen vaatien päätöksen kumoamista. Valituksessa kaupungin päätöstä pidettiin Euroopan Unionista tehdyn sopimuksen, kilpailulain ja kuntalain. Valituksessa katsottiin, että ostajille oli annettu valtiontukea myymällä tontit alihintaan ja että päätös suosi yhtä toimijaa.

Ratkaisussaan hallinto-oikeus toteaa muun muassa, että myyntipäätöksessä on kuntalain ja Euroopan komission tiedonannon mukaisesti käytetty puolueetonta arvioijaa, joka on arvioinut kohteen markkinaperusteisen hinnan. Kaupungilla oli myös oikeus myydä tontit ilman kilpailutusta.

Oikeus jätti tutkimatta toimivaltaansa kuulumattomana kilpailulain tai Euroopan unionin kilpailusääntöjen vastaisen menettelyn.

SRV aikoo rakentaa Keilaniemeen kaksi pyöreää asuintornia. Korkeutta niille tulee 32 ja 36 kerrosta.

Matalamman tornitalon rakentaminen on tarkoitus käynnistää kesällä 2019, kun Kehä I:n kattamistyöt Keilaniemessä on saatu valmiiksi.

Asuntoja ensimmäiseen torniin on tulossa enintään 250.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut