Tulva katkaisi aamuliikenteen Turunväylän kaistalla – tässä on nyt pahin ruuhkapaikka

Aamuliikenne Turun moottoritiellä on tällä hetkellä pahoissa ruuhkissa syystulvan vuoksi. Espoonjoki on yön aikana tulvinut massiivisesti moottoritielle, jonka kaistoista kaksi on kokonaan pois käytöstä.

Pahin tilanne on Espoon Ikean kohdalla Kehä III:n ja ja Tuomarilan liittymien välillä. Suljetut kaistat sijaitsevat Kirkkojärven tietyömaan kohdalla.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tulva on jo tasaantunut, eikä vesi todennäköisesti enää nouse lisää.

Uudenmaan Ely-keskuksen mukaan lokakuun alun runsaat sateet ovat saaneet Uudenmaan joet ja järvet nousemaan tulvalukemiin. Sadetta on kertynyt monin paikoin koko lokakuun keskimääräisen sademäärän verran.

Ennusteiden mukaan vesisateet jatkuvat vielä tiistain ajan. Keskiviikosta alkavan kuivemman jakson myötä tulvavedet kääntyvät laskuun, tosin etenkin suurempien järvien Lohjanjärven, Hiidenveden ja Pyhäjärven vedenpinnat jatkavat vielä nousuaan useiden päivien ajan.

Sateet ovat alkaneet kerryttää pohjavettä. Tämä parantaa tilannetta erityisesti läntisellä Uudellamaalla, missä pohjavesi on ollut kesän jäljiltä paikoin alhaisissa lukemissa.

Uudellamaalla on varauduttu viime vuosina tulvariskeihin. Tulvasuojauksia on rakennettu muun muassa Helsingin Oulunkylän siirtolapuutarhan alueella sekä Vantaan Pirttirannassa.

Myös meritulvaan varaudutaan suunnittelemalla ja toteuttamalla alueellisia tulvasuojauksia rannikon pahimmilla tulvariskialueilla, muun muassa Helsingissä, Espoossa ja Loviisassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata hyvin sateinen. Uudellamaalla kuun alku on ollut jopa harvinaisen, paikoin myös poikkeuksellisen sateinen.

Espoon Nuuksiossa lokakuun alun sademääräksi mitattiin 126,6 millimetriä, mikä on kyseisen ajankohdan Uudenmaan alueen ennätys vuoden 1960 alusta lukien.

Aiemmin 100 millimetriä on ylitetty samalla ajanjaksolla Vihdissä (104,4 mm) vuonna 2006, Vantaalla (103,4 mm) vuonna 1974 ja Hangossa (102,3 mm) vuonna 1999.

Koko lokakuun sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa tyypillisesti 55–60 millimetriä. Aikavälillä 1.10.–9.10. maan etelä- ja keskiosassa sataa tyypillisesti noin 15 millimetriä.

Katso tältä videolta, miten liikenne katkeaa tulvan vuoksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut