Satelliittiseurantaan perustuvat tiemaksut Suomeen? Ministeriö pyytää lausuntoja

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja satelliittinavigoinnin toimenpideohjelman luonnoksesta.

Ohjelma kuvaa satelliittinavigointijärjestelmien nykytilaa ja hyödyntämistä yhteiskunnan eri osa-alueilla, erityisesti automaattiliikenteessä. Se sisältää myös maininnan tienkäyttömaksuista.

Toimenpideohjelmassa muistutetaan, että paikannukseen perustuvien palveluiden markkina on nopeassa kasvussa.

Tieliikenteessä on jo käytössä olevia sovelluksia kuten tienkäyttömaksut, eCall (eurooppalainen hätäpuhelujärjestelmä), digitaalinen ajopiirturi, pysäköintipalvelut sekä erilaiset joukkoliikenne- tai matkaketjupalvelut

Ohjelman mukaan suurin potentiaali on erityyppisten palveluiden yhdistämisessä, jossa käyttäjän sijainti on keskeinen tekijä.

–Tällä hetkellä koko EU:ssa yhteentoimivia sähköisiä tienkäyttömaksujärjestelmiä (EETS-palvelu, European Electronic Toll Service) ei sovelleta missään EU-maassa, mutta sen sijaan erillisiä sähköisiä tienkäyttömaksujärjestelmiä on noin 200, joista osa hyödyntää satelliittipaikannusta.

–Yksi näistä EU:n yhteentoimivista sähköisistä tienkäyttömaksujärjestelmistä perustuu GNSS:n (maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä) hyödyntämiseen, luonnoksessa todetaan.

Toimenpideohjelman luonnoksen mukaan Euroopan komissio on antanut keväällä 2017 ohjelman, jonka tavoitteena on päästä eroon aikaperusteisesta tienkäyttömaksusta ja siirtyä ajosuoritteisiin käyttömaksuihin.

–Tarkoitus olisi saada aikaan koko EU:ssa yhteentoimiva järjestelmä. Tavoitteena on välttää ruuhkat ja ympäristöhaitat. Kuljettaja tulisi toimeen yhdellä sopimuksella ja yhdellä ajoneuvolaitteella koko EU:ssa.

Ohjelmassa muistutetaan myös, että kaikki uudet ajoneuvot ovat myös ennusteiden mukaan osa "esineiden internetiä" vuoteen 2025 mennessä.

Satelliittinavigoinnin tehokasta hyödyntämistä koskeva toimenpideohjelma vuosille 2017–2020 on osa yhtä hallituksen kärkihankkeista.

Kaikkiaan toimenpideohjelmaluonnoksessa esitetään 14 konkreettista toimenpidettä, joilla halutaan nostaa Suomi yhdeksi satelliittijärjestelmien hyödyntämisen kärkimaaksi.

Keskeisimpiä toimenpiteitä ovat satelliittitiedon hyödyntämisen edistäminen liiketoiminnassa ja palvelujen tarjonnassa, paikannuksen laadun ja satelliittinavigointijärjestelmien hyödyntämisen varmistaminen arktisilla alueilla ja piensatelliittien hyödyntämisen edistäminen.

Yhtenä toimenpiteenä on myös selvittää tarve ja mahdollisuus perustaa Suomeen avaruushallinto.

Euroopan komissio on arvioinut satelliitti- ja navigointitoimialan tämän hetkiseksi arvoksi yli 70 miljardia euroa.

Kasvavan automaattiliikenteen, 5G:n ja IoT:n, kehityksen myötä markkinan arvon odotetaan nousevan noin 195 miljardiin euroon vuonna 2025. Kasvusta iso osa tulee erilaisista älypuhelimiin tarjottavista palveluista.

Ministeriö pyytää luonnoksesta lausuntoja 17. lokakuuta mennessä. Toimenpideohjelman on tarkoitus valmistua syksyn aikana.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut