Lakkiaisten ajankohdasta ei ole vielä päätetty Espoossa – "Haluamme taata juhlissa kaikkien turvallisuuden"

Kevään ylioppilaiden lakkiaiset saattavat siirtyä koronavirusepidemian vuoksi syksyyn, jos koronatilanne sallii juhlien järjestämisen silloin. Arkisto/ Katja Juurikko
Johanna Halava

Johanna Halava

Espoossa ei ole vielä tehty päätöstä kevään lakkiaisjuhlien järjestämisestä.

Valtioneuvosto arvioi koronavirusepidemian rajoittamiseksi tarvittavia toimia uudelleen huhtikuun lopussa. Espoossa tehdään päätös juhlien järjestämisestä viimeistään sen jälkeen. Tavoitteena on järjestää kevään ylioppilaille yhteisöllinen juhlatapahtuma tämän vuoden aikana.

Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho toteaa, että asiassa noudatetaan valtioneuvoston turvallisuuslinjauksia ja niiden pohjalta punnitaan milloin ja miten juhlat voidaan tässä tilanteessa järjestää.

– Haluamme taata juhlissa kaikkien turvallisuuden, Rinta-aho painottaa.

Ylioppilaat valmistuvat normaalisti toukokuun lopussa.

Suomen lukiolaisten liitto on jo aiemmin vaatinut, että kevään ylioppilasjuhlaa ei peruta, vaan siirretään valtakunnallisesti samalle päivälle esimerkiksi alkusyksyyn.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on suosittanut valtakunnalliseksi juhlapäiväksi joko perjantaita 28. elokuuta tai lauantaita 29. elokuuta, jos koronatilanne sen silloin sallii.

– Näitä suositeltuja päiviä Espoossakin harkitaan, toteaa Rinta-aho.

Ministeriöllä ei kuitenkaan ole toimivaltaa määrätä yhteisestä ylioppilasjuhlien päivämäärästä, vaan päätöksen ajankohdasta tekee koulutuksen järjestäjä.

Jotkut ovat olleet huolissaan siitä, että esimerkiksi armeijan tai opintojen vuoksi kaikki ylioppilaat eivät pääsisi elokuun lopussa paikalle.

– IB-lukioissa lakkiaiset on perinteisesti järjestetty elokuun lopussa. Entisenä IB-lukion rehtorina tiedän, että lähes kaikki ovat päässeet osallistumaan lakkiaisiin. Puolustusvoimatkin on antanut vapaata tällaisen syyn vuoksi, kertoo Rinta-aho.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut