"Nettipalstoilla voi törmätä vaikka pomoon" – Psykologit perustivat parinvalintapalvelun Tinderiin pettyneille

PARISUHDE Henkilökohtaiseen tapaamiseen perustuva parinvalintapalvelu haastaa nettideittipalvelut.

Teija Vuorisen ja Tuija Pohjolan Heila Matchmaking aloitti toimintansa kesäkuussa. –¿Pariskuntia on jo syntynyt, he kertovat. Yrittäjät alkavat myös tarjota valmennusta, jonka tavoitteena on oppia tuntemaan itsensä paremmin sinkkuna ja parisuhteen osapuolena. Johanna Halava

Johanna Halava

Psykologit Tuija Pohjola ja Teija Vuorinen ovat rakkauden asialla. Naiset avasivat kesäkuussa pääkaupunkiseudulla toimivan henkilökohtaiseen tapaamiseen perustuvan parinvalintapalvelun, jonka toimisto sijaitsee Tapiolassa.

Eivätkö kaikki hae nykyään kumppania netin deittipalveluista?

– Moni on turhautunut niiden pinnallisuuteen. On vaikea tietää, kuka on vastassa, kun menee treffeille, toteaa Pohjola.

– Suuri osa meidänkin asiakkaistamme on etsinyt kumppania esimerkiksi Tinderistä, mutta huonolla menestyksellä. Kaikki eivät myöskään halua olla nettideittipalstoilla, jossa voi törmätä vaikka pomoon tai ex-puolisoon. Anonyymius on monelle tärkeä tekijä meidän palvelussamme, Vuorinen lisää.

Heila Matchmaking toimii siten, että ensin täytetään netissä Heila-kysely. Jos kyselystä saatujen match-pisteiden perusteella vaikuttaa, että palvelusta saattaisi löytyä sopiva treffikumppani, tulee kutsu tapaamiseen psykologin kanssa.

– Tapaamisen tarkoituksena on auttaa henkilöä miettimään mitä haluaa, mitkä ovat omat vahvuudet parisuhteessa ja mitä taas kannattaa kehittää, selittää Vuorinen.

Jos tapaamisen perusteella löytyy saman oloinen ihminen, lähetetään molemmille valokuva ja lyhyesti tietoa toisesta. Kummankin osapuolen niin halutessa vaihdetaan yhteystietoja ja kaksikko sopii treffit.

– Treffien jälkeen haluamme kuulla, miten ne sujuivat. Ja jos ensimmäisistä treffeistä ei seuraa jatkoa, voimme etsiä uutta treffiseuraa, kertoo Pohjola.

Heila-kyselyn täyttäminen on maksutonta. Tapaamisesta veloitetaan 49 euroa. Jos treffikumppani löytyy ja haluaa sopia tapaamisen, se maksaa 46 euroa.

Pohjola ja Vuorinen eivät lupaa, että treffikumppani löytyy.

– Laitamme yhteen ihmisiä, joista aidosti koemme, että he voisivat olla hyvä pari.

Kumppanin löytymistä saattaa viivästyttää myös se, että asiakkaissa on selvästi enemmän naisia kuin miehiä. Suurin osa asiakkaista on 30–50 -vuotiaita naisia.

– Iän myötä uusien ihmisten tapaaminen vaikeutuu. Ei ole opiskelupiirejä tai uutta työpaikkaa, kun verkostot ovat vakiintuneet. Elämä saattaa olla myös kiireistä työn ja lasten vuoksi, Vuorinen selittää.

Naisia syytetään joskus liian nirsoiksi parinvalinnassa.

– Naisilla on todella paljon kriteereitä potentiaaliselle kumppanille, myöntää Pohjola.

Naiset hakevat hänen mukaansa korkeasti koulutettua, aktiivista ja liikunnallista miestä. Lisäksi miehen pitäisi olla sitoutumis- ja keskustelukykyinen ja tämän pitäisi osata käsitellä asioita puhumalla ja kyetä puhumaan tunteistaan – tai ainakin olla halukas opettelemaan. Potentiaalisella kumppanilla odotetaan olevan saman tyyppiset arvot ja elämäntyyli kuin itsellä.

Vuorinen ei kuitenkaan leimaisi naisia nirsoiksi.

– Mehän kysymme toiveita, jolloin moni listaa unelmiensa kumppanin. Siitähän me haluammekin saada käsityksen. Monella on kuitenkin realistinen ajatus, että kukaan ei ole täydellinen, hän huomauttaa.

Sitä paitsi miesten toiveet ovat Pohjolan ja Vuorisen mukaan saman tyyppisiä.

– Miehet eivät ehkä sanallisesti pohdi toiveitaan yhtä paljon kuin naiset. Mutta ei tule vaikutelmaa, että miehet tyytyisivät vähempään kuin naiset. Tai että miehelle riittäisi se, että on nätti tyttö. Miehetkin kaipaavat keskustelua ja läheisyyttä, Pohjola on huomannut.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut