Espoo lupasi: Homekoulut kuntoon 10 vuodessa – Nyt useiden koulujen remontit viivästymässä

KOULUT Kaupunki tavoittelee täysin terveitä tiloja, mutta lykkää silti omia kouluinvestointeja.

Nöykkiön ja Haukilahden koulujen peruskorjausta on lykätty. Saunalahteen tarvittaisiin lisää oppilaspaikkoja, samoin Saarnilaakson kouluun. Katja Riihola

Katja Riihola

Usean espoolaiskoulun perusparannus uhkaa siirtyä. Lisäksi monen uuden koulun rakentaminen on lykätty Tilapalvelut-liikelaitoksen kymmenen vuoden investointiohjelman ulkopuolelle.

Näin siitä huolimatta, että tuoreessa Espoon strategiassa tavoitellaan sisäilmaltaan täysin tervettä koulukantaa ja hätäväistöjen lukumääräksi pyöreää nollaa.

–Jos kaupungin taseeseen ei saada rakennettua uusia kouluja, pitää löytää uusia rahoitusratkaisuja, sanoo kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Tiina Elo

Kaupunki onkin viime aikoina hakenut nopeita ratkaisuja vuokrakiinteistöistä. Muun muassa Meri-Matin jättilukion rakentamista Matinkylään aiotaan lykätä vuokraamalla lukiolle tiloja Otaniemestä.

Keskiviikkona kokoontunut opetuslautakunta tosin vaatii Meri-Mattia investointilistoille ja valmiiksi jo 2021.

–Meri-Matin lykkäämisellä on haettu pelivaraa muiden kohteiden kunnostamiseen. Mutta vaikka Otaniemessä olisi paljon vapaata tilaa, ei se voi tarkoittaa sitä, että yksi kaupunkikeskuksista jäisi ilman lukiota, Elo sanoo.

Elon mukaan hoidettavana on haastava yhtälö, oppilasmäärien kasvu ja koulujen sisäilmaongelmat.

–Sisäilma-asiat on pakko ratkaista, joten fokus on nyt suunnattu niihin. Korjausvelkaa on kuitenkin niin mittavasti, että sen kurominen umpeen hetkessä on mahdotonta. Toisaalta ei voida ajatella, että rakennetaan uusia asuinalueita ilman kouluja ja päiväkoteja, sanoo Elo.

Tilapalveluiden kymmenen vuoden investointiohjelmasta ovat pudonneet Mankkaan, Niittykummun, Nöykkiön, Nöykkiönlaakson, Haukilahden, Karamzinin ja Rehtorintien koulujen peruskorjaukset tai mahdolliset laajennukset sekä Espoon yhteislyseon lukion peruskorjaus ja laajennus.

Uusista kohteista siirrettyjä ovat Keran, Pakankylän, Säterinmetsän ja Mattlidenin koulut. Myös Opinmäen lisärakentamista on siirretty investointikauden loppuun.

Tosin esimerkiksi Haukilahden ja Karamzinin kouluissa tehdään parhaillaan niin sanottua elinkaarta jatkavaa remonttia. Koulut ovat sisäilmaväistössä.

Elon mukaan koulujen sisäilmakorjauksissa on otettu opiksi aiemmista virheistä. Monia kouluja on aiemmin korjattu vuosikausia ilman tuloksia ja käyttökieltoon laitettujen koulujen remontit ovat menneet hukkaan.

–Enää ei pidä tehdä vain minimiä, vaan kerralla kunnolla, Elo painottaa.

Tällä hetkellä espoolaiskoululaisista liki 3500 oppilasta eli reilut kymmenen prosenttia on väistössä.

Lue myös: Espoo lupaa: Miljardilla eroon homekouluista

7 koulua 5 vuodessa

Tilapalveluiden viiden vuoden rakentamisohjelmassa on viisi koulujen peruskorjaus- ja laajennushanketta sekä kaksi koulujen uudisrakentamishanketta.

Vuosina 2018–2022 aiotaan toteuttaa Jousenkaaren koulun peruskorjaus, Kungsgårds skolan korvaava uudisrakennus, Kilon koulun korjaus ja laajennus, Meritorin koulun korjaus ja Leppävaaran koulukeskus Monikko.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut