Näin Suomesta viedään tyttöjä ympärileikkauksiin ulkomaille – "Jos olisin kertonut kenellekään, olisin saanut piiskaa"

Kuvituskuva. Kuvan ihmiset eivät liity juttuun. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Suomessa syntyneiden tyttöjen ympärileikkaukset ulkomailla ovat edelleen vaiettu tabu, josta puhuminen tietää tytöille itselleen jopa fyysisiä rangaistuksia. Tämä käy ilmi Fenix Helsinki ry:n uunituoreesta selvityksestä.

Selvitys on ensimmäinen, johon on saatu haastateltaviksi Suomessa syntyneitä tyttöjä, jotka on ympärileikattu. Haastattelussa selvitettiin neljän ympärileikatun tytön kokemuksia.

Selvitystä varten on myös käyty keskustelua Suomessa synnyttäneiden ympärileikkauskulttuurista tulleiden äitien kanssa siitä, miten viranomaiset ovat puhuneet ympärileikkauksesta.

Ympärileikattujen tyttöjen omat kokemukset kivuliaasta toimenpiteestä ovat olleet karuja.

Haastattelut paljastivat monia huolestuttavia piirteitä liittyen tyttöjen ympärileikkaukseen, jotka vaikuttavat hyvin monisyisesti perinteen olemassaoloon.

Lähes kukaan heistä ei ollut tietoinen matkan tarkoituksesta etukäteen. Yhdessä tapauksessa tyttö sanoi, että on ollut ajan kysymys milloin se tapahtuu, mutta ajankohta tuli silti yllätyksenä.

Toinen silmiinpistävä huomio tyttöjen kertomuksissa oli se, että he käyneet keskustelua aikuisten kanssa aiheesta juurikaan. Yhdessä tapauksessa äiti oli puhunut etukäteen omasta kokemuksestaan ja siitä, kuinka ympärileikkauksen myötä tytöstä kasvaa nainen. Sen tarkemmin aiheesta ei tämänkään tytön kohdalla ollut puhuttu eli aihe on pitkälti ollut tabu.

Useimmat eivät ole voineet valmistautua tulevaan mitenkään tai esittää mahdollisia kysymyksiä ympärileikkaukseen liittyen. Pikemminkin yhdessä haastattelussa tyttö kertoi yrittäneensä kertoa ympärileikkauksestaan isälleen matkan jälkeen, mutta isä käski vaieta asiasta.

Hälyttävin huomio kuitenkin haastattelujen pohjalta oli tyttöjen operaation jälkeinen aika, jolloin he eivät voineet käydä asiaa läpi kenenkään kanssa.

Yksi haastateltavista vastasi kysymykseen siitä, oliko hän puhunut asiasta kenellekään jälkikäteen näin:

­– En, koska tiesin että siitä ei saa puhua. Ja olisin saanut piiskaa jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan, jossa he ei edes osaisi auttaa välttämättä.

Muut kokivat samoin, ettei aiheesta ole sallittua puhua. Lisäksi se on yhteisössä niin normaali asia, ettei keskustelua usein koeta tarpeelliseksi.

Yksi haastatelluista kertoi, että halusi vain unohtaa asian häpeän takia, jota hän tunsi sukupuolielimensä muokkaamisesta, eikä sen vuoksi halunnut puhua asiasta kenellekään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut