Espoon kansainvälinen koulu jäi jo pieneksi – "Huippuosaajien houkuttelemiseksi koulu on tärkeä"

KOULUT Yläkoulun puolelle ei voitu tänä syksynä ottaa sisäänkaikkia oppilaita, jotka läpäisivät valintakokeen.

Espoo International Schoolin 3P-luokka opiskeli maanantaiaamuna opettaja Oona Piipposen johdolla matematiikkaa. Katja Riihola

Katja Riihola

Englanninkielisen perusopetuksen kysyntä kasvaa Espoossa jatkuvasti. Pari vuotta sitten uudet tilat Opinmäen kampukselta saanut Espoo International School onkin jäämässä jo pieneksi.

Rehtori Anne-Marie Rapo kertoo, että yläkoulun puolella jäi tänä syksynä toistakymmentä valintakokeen läpäissyttä oppilasta ilman opiskelupaikkaa. Luokat 7–9 ovat täynnä eikä lisää oppilaita voida ottaa.

Alakoulun puolelle mahtuisi vielä muutama kymmenen oppilasta.

Espoo International Schoolin oppilasmäärä on kahden viime vuoden aikana kasvanut 550 oppilaasta noin 600 oppilaaseen.

– Ennakoimme kasvua, mutta trendin suunnan lisäksi emme pysty sanomaan sen määrää. Muutoksen suuruuteen vaikuttavat monet kaupungin ja opetustoimen ulkoiset tekijät. Lisätilalle tai toiselle yksikölle on kuitenkin tarvetta, Rapo muotoilee.

Pääosa Espoon kansainvälisen koulun oppilaista tulee Espoosta ja Kauniaisista, mutta oppilaita on ollut myös ainakin Helsingistä, Kirkkonummelta ja Vantaalta.

Espoon opetuslautakunta saa keskiviikkoisessa kokouksessaan päätettäväksi koulun oppilasvalintakriteerien muutoksen. Tarkoitus on laittaa espoolaiset hakijat aiempaa vankemmin etusijalle. Muutoksella pyritään myös aiempaa paremmin huomioimaan Espooseen ennen lukuvuoden alkua muuttavat oppilaat.

Rapo kertoo, että monet ulkopaikkakuntalaiset perheet ovatkin valmiita muuttamaan koulun perässä Espooseen.

Lisää englanninkielisiä perusopetuspaikkoja odottavat kovasti myös liike-elämä ja kansainväliset yritykset, sanoo Saija Äikäs, Helsingin seudun kauppakamarin Espoon toimiston johtaja.

Äikäksen mukaan kansainvälisen koulun jääminen pieneksi oli tiedossa jo koulua Opinmäelle rakennettaessa.

Äikäksen mukaan nyt tarvitaankin nopeita päätöksiä ja toimia koulun kasvattamiseksi ja kehittämiseksi.

– Tämä on vielä lapsenkengissä. Panostuksia tarvitaan, jos koulusta halutaan brändi. Tässä olisi Espoolla erinomainen paikka profiloitua, Äikäs sanoo.

Äikäs muistuttaa, että Espoon ja pääkaupunkiseudun osaamisintensiiviset yritykset kilpailevat samoista työntekijöistä Shanghain ja Hong Kongin osaamisintensiivisten yritysten kanssa.

– Osaajat eivät välttämättä löydy maan rajojen sisältä. Huippuosaajien saamiseksi tarvitaankin kunnan apua. Koulupalvelut ovat tässä tärkeässä roolissa. Tätä kautta Espooseen olisi saatavissa myös hyviä veronmaksajia, Äikäs muistuttaa.

Äikäksen mukaan kansainväliselle koululle kannattaisi raivata lisätilaa Opinmäestä. Suuri koulu olisi entistä haluttavampi ja pystyisi kilpailemaan myös parhaista opettajista, toisin kuin vaikkapa kahteen eri paikkaan jaettu koulu.

Espoon uusi strategia korostaa kansainvälisyyttä. Englannista on tulossa Espoon kolmas asiointikieli. Strategiaan on myös kirjattu, että kaupunki aikoo kansainvälisten päiväkotien ja koulujen edelläkävijäksi muun muassa lisäämällä englanninkielisiä koulujen ja päiväkotien oppilaspaikkoja.

Espoo International School

Espoo International School siirtyi useasta eri osoitteesta Opinmäen kampukselle Suurpeltoon elokuussa 2015.

Oppilaita siirtyi Opinmäkeen Postipuun ja Komeetan kouluista sekä Pohjois-Tapiolasta.

Luokilla 1–6 noudatetaan suomalaista perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Luokilla 7–9 opetus on toteutettu kansainvälisen Middle Years (MYP) -ohjelman mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.