THL epäilee julkisuuteen tuotujen perhevapaaesitysten toimivuutta – "Tasa-arvo lisääntyy pidentämällä isyysvapaata"

toimitus

THL:n tuoreen perhevapaatutkimuksen mukaan sukupuolten tasa-arvo etenee isyysvapaata pidentämällä.

Perhevapaiden eli äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan sekä kotihoidon tuen uudistamiseksi on keväästä 2016 lähtien omia mallejaan esittänyt yhdeksän eri tahoa työmarkkinajärjestöistä puolueisiin.

Useimpien mallien pääideana on lyhentää kotihoidon tukikautta, mutta moni pidentäisi ansiosidonnaista vapaata ja sen myötä isyysvapaata vain niukasti.

Taustalla on oletus, että kotihoidon tukikautta lyhentämällä äitien työllisyysaste nousee.

Monen mallin tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa ja lisätä isien perhevapaiden käyttöä.

THL:n tutkimuspäällikkö kritisoi esityksiä.

–On optimistista olettaa, että kotihoidon tukikautta lyhentämällä saataisiin äitien työllisyysastetta nostettua merkittävästi. Monella leikkauksen kohderyhmään kuuluvista äideistä on todennäköisesti vaikeuksia löytää töitä nykyisiltä työmarkkinoilta, toteaa tutkimuspäällikkö Minna Salmi

Perhevapaamallien tavoite lisätä äitien työssäkäyntiä kotihoidon tukikautta lyhentämällä näyttää tutkimuksen valossa ristiriitaiselta.

Tutkimuksen tulokset myös kertovat, että kotihoidon tukea pitkään käyttävillä äideillä on usein vähän koulutusta ja heikko työmarkkina-asema.

Yli puolella vielä parivuotiasta lasta kotihoidon tuella hoitavista äideistä ei ole työpaikkaa, johon palata.

Äitien tilannetta työmarkkinoilla helpottaisi tutkimuksen mukaan eniten se, että perhevapaiden käyttö jakautuisi nykyistä tasaisemmin vanhempien kesken.

Isät käyttävät kaikista ansiosidonnaisista vanhempainrahapäivistä vain kymmenen prosenttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut