Alko lopetti klassikkojuomansa – tutun terveysmarjan kysyntä romahti

LUONTO Pihlajanmarjat olivat väkevän Sorbus-viinin raaka-ainetta. Nyt marjan menekki on pudonnut rajusti. Se on sikälikin harmi, sillä kyseessä on kotipihan vitamiinipommi.

Tänä vuonna näyttäisi tulevan hyvä pihlajanmarjasato. Marjoja on turha jättää yksin linnuille, sillä ne ovat oikea terveyspommi. Marjoja voi muun muassa kuivata ja rouhia myslin joukkoon. Arkisto Lotta Åberg

Outi Paappanen

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista–vaan kettupa ei tiennyt, että marjojen maku voi vaihdella suuresti puiden välillä. Siksi marjastajan kannattaa maistella keräysreissulla vierekkäisten puiden satoa. Ensimmäisten hallaöiden puraisu lisäksi taittaa marjojen happamuutta, ja samoin toimii kotipakastaminen.

Pihlajanmarjat kypsyvät Etelä-Suomessa parhaillaan ja sadosta näyttää tulevan runsas. Pihlajanmarja kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin, eli sitä saa kerätä siinä missä muitakin luonnonmarjoja–kunhan ei mene toisen pihaan.

Kaupallisesti kotimaisen pihlajanmarjan käyttö on vaatimatonta, kertoo Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio Lisäksi satovuodet vaihtelevat suuresti.

Maaseutuvirasto tilastoi luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomääriä. Marsi-tilaston mukaan vuonna 2014 pihlajanmarjaa ostettiin koko maassa kauppoihin 68600 kiloa, seuraavana vuonna vaivaiset 762 kiloa. Vertailun vuoksi mustikkaa ostettiin vuonna 2016 lähes 6 miljoonaa kiloa ja puolukkaa noin 11 miljoonaa kiloa. Pienet yritykset, yksittäiset ravintolat ja ammattikeittiöt, jotka ostavat marjat suoraan kerääjiltä, jäävät tilastojen ulottumattomiin.

–Pääosin pihlajanmarjaa keräävät kotitaloudet. Jotkut pienet yritykset valmistavat pihlajanmarjasta hyytelöitä, hilloja ja viinejä. Laajamittaista sen käyttö ei nykyään ole.

Moisio muistaa Alkon käyttäneen aikoinaan pihlajanmarjaa aikansa klassikkoviinin Sorbuksen raaka-aineena. Väkevä Sorbus-pihlajanmarjaviini oli valikoimissa vuosina 1935–2010.

–Kun Sorbuksen valmistus loppui, pihlajanmarjojen kysyntä putosi.

Pihlajanmarjojen keräämiseen pätevät samat ohjeet, kuin marjojen kanssa yleensä. Marjat kannattaa kerätä kypsinä, mielellään metsäisiltä alueilta ja tarpeeksi kaukaa vilkasliikenteisistä teistä. Marjat voi kerätä terttuineen kuitenkin puuta ja oksia vaurioittamatta. Marjat riivitään, huuhdellaan ja ne voi pakastaa sellaisenaan tai käyttää suoraan hilloksi tai puristaa mehuksi.

Pihlajanmarjojen kanssa sopivat esimerkiksi omena, porkkana ja neutraali kesäkurpitsa.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Tuula Kivialho kertoo pihlajanmarjoista syntyvän kauniin väristä hilloa ja marmeladia. Marjan luonnollinen pektiini helpottaa hyytymistä. Mehua valmistettaessa Kivialho laittaisi suunnilleen puolet pihlajanmarjaa ja puolet omenaa. Mausteista voi kokeilla esimerkiksi kanelia ja vaniljaatai variksenmarjaa.

Marjat sopivat niin puuroihin ja leivontaan kuin riistan ja kalan kanssa.

Kansanperinteessä pihlaja tunnetaan pyhänä puuna ja sen marjat ihmelääkkeenä, jotka auttavat moneen vaivaan. Nykyisin pihlajanmarjojen tiedetään sisältävän C-vitamiinia, kuitua, A-vitamiinin esiasteita beetakaroteenia, kaliumia ja flavonoideja. Vitamiinit säilyvät parhaiten ilman kuumennusta.

Pihlajanmarja-jogurttihyytelö

5 dl maustamatonta jogurttia

1 1/2–2 dl kermaa

1–2 dl sokeria

1/2–1 tl kanelia

1/2 dl omenasosetta

1 1/2 dl sokeroitua pihlajanmarjasosetta

8 liivatelehteä

Liuota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita jogurttiin sokeri, kaneli, omenasose, pihlajanmarjasose ja kerma. Sulata puristetut liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää ohuena nauhana muiden ainesten sekaan. Kaada seos tarjoilukulhoon ja laita jääkaappiin hyytymään. Koristele suklaalastuilla ja kokonaisilla pihlajanmarjoilla.

(Lähde: Arktiset Aromit)

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut