Ekaluokkalaisen koulukyyti puolitoista tuntia, matka pari kilometriä – Espoolaisäiti: "Ei herätä luottamusta"

KYYTI Espoossa on ollut ongelmia myös muiden kuin erityislasten koulukuljetuksissa.

Kahden koululaisen äiti sekä Karhusuon koulun johtokunnan ja vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsen Rosa Puhakainen-Mattila on kuullut muiltakin vanhemmilta ongelmista koulukyydeissä. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Ekaluokkalainen haettiin seitsemältä, vaikka koulu alkoi puoli yhdeksältä. Kolmasluokkalainen odotti taksia koululla 45 minuuttia ilman, että hän sai tietää myöhästymisestä.

Tällaisista ongelmista Espoon koulukuljetuksissa kertoo Nupurissa asuva Rosa Puhakainen-Mattila Hänen kouluikäiset lapsensa käyvät Karhusuon koulua.

Heistä ekaluokkalainen matkaa vaarallisen tien takia koulukuljetuksella parin kilometrin matkan kotoa Karhusuon koululle parakkitiloihin ja kolmasluokkalainen viitisen kilometriä Lagstadin koululle isompien koululaisten väistötiloihin.

Ongelmia on riittänyt, vaikka koulupäiviä on haastatteluhetkellä takana vasta viisi. Espoon kuljetusoppilaiden huoltajille osoittamassa tiedotteessa kerrottu tunnin enimmäismatka-aika kotoa koululle on Puhakainen-Mattilan mukaan ylittynyt usein. Yli vartin myöhästymisistä ei ole ilmoitettu luvatusti eteenpäin, ja kuljettajilla on ollut vaikeuksia löytää oikeita paikkoja.

– Näin vanhemman näkökulmasta koulukuljetusten toiminta ei ole herättänyt luottamusta, hän toteaa.

Espoon koulukyydit ovat herättäneet paljon porua koulujen alettua elokuussa. Espoo on hiljattain kilpailuttanut henkilökuljetusten sopimukset.

Koulukuljetuksia hoitaa kolme yritystä. Puhakainen-Mattilan lasten koulukuljetuksista vastaa Espoon keskuksen alueella liikennöivä Taxia.

Taxian henkilöstöjohtaja Ann-Marie Heiskanen kertoo, että yritys on saanut koulukyydeistä aiempia vuosia enemmän palautetta. Heiskasen mukaan monet ongelmat johtuvat siitä, että yritys on saanut Espoon kaupungilta väärää tietoa esimerkiksi osoitteista ja aikatauluista.

Ilmoituksia yli vartin myöhästymisistä on voinut Heiskasen mukaan jäädä tekemättä, koska puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet pahoin eikä tietoa ole saatu ulos. Tunnin enimmäismatka-ajan ylittymisen taustalla taas ovat eriävät näkemykset sopimuksesta.

– Olemme lukeneet sopimusta niin, että asiakas saa olla autossa 60 minuuttia ja sitten hänet jätetään reitin niin vaatiessa 20 minuuttia ennen koulun alkua pihaan, Heiskanen sanoo.

Palvelupäällikkö Pasi Ojaniemi Espoon kaupungilta kertoo, että Taxialle on sittemmin kerrottu heidän tulkinneen sopimusta väärin. Ongelmien takia Taxian aikataulut ovat Ojaniemen mukaan tarkistettavina Espoon keskuksen kouluissa.

Puhakainen-Mattilan toiveet koulukyydeistä ovat selvät.

– Toivoisin, että palveluntuottaja pitäisi kiinni hakuajoista sekä informoinnista ja että reititys olisi looginen eikä kuski aja kodin ohi. Huoltajalle ja koululle pitäisi ilmoittaa luvatusti, jos käy jotakin, ettei lapsen tarvitse odotella hädissään, hän tiivistää.

Näin Espoo tiedotti huoltajille

Pääsääntöisesti kauimpana koulusta asuvat oppilaat haetaan ensin.

Sopimuksen mukainen yhdensuuntainen matka-aika on enintään 60 minuuttia Espoon sisällä.

Oppilaat jätetään koulun pihalle aikaisintaan 20 minuuttia ennen koulun ilmoittamaa alkamisaikaa. Tämä aika sisältyy 60 minuutin yhdensuuntaiseen matka-aikaan.

Kuljettajan on ilmoitettava yli 15 minuutin myöhästymisestä kuljetusyhtiön toimistolle, josta ilmoitetaan koululle, kotiin ja kaupungille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.