Otaniemen mikromaanjäristykset saattavat aiheuttaa äänihaittoja lähiviikkoina

Otaniemen geoterminen pilottihanke on edennyt lämpökaivojen viimeistelyvaiheeseen. Arkisto/ Klaus Nurmi

St1:n geotermisen pilottilämpölaitoksen poraustyöt Otaniemessä on saatu päätökseen maaliskuussa. Valmiina on nyt kaksi yli kuuden kilometrin syvyyteen ulottuvaa geolämpökaivoa.

Hanke on edennyt lämpökaivojen viimeistelyvaiheeseen. Ensin tehdään hydraulisia testejä, joiden perusteella selviää niin sanottu vastastimuloinnin tarve. Vastastimulointi tarkoittaa käytännössä sitä, että toiseen syvälämpökaivoon pumpataan vettä. Sen avulla varmistetaan, että järjestelmään johdettava vesi virtaa mahdollisimman hyvin kaivojen välissä olevissa kallionraoissa. Mahdollinen vastastimulointi alkaisi toukokuun alussa ja jatkuisi noin kaksi viikkoa.

Syvälle kallioon on asennettu mittausverkosto, jonka avulla tarkkaillaan sekä veden virtausta että mikromaanjäristyksiä, joita työvaiheet todennäköisesti saavat aikaan syvällä kallioperässä. Mikrojäristykset saattavat aiheuttaa hetkellisiä ääniä lähiseuduilla. Ääniaallot voivat myös resonoida ikkunoissa ja rakenteissa, mutta St1:n mukaan ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille. Mahdollisia mikromaanjäristyksiä voi esiintyä eri vuorokauden aikoina viikoilla 17–20.

Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan yhteistyössä Helsingin yliopiston Seismologisen instituutin kanssa.

Tavoitteena on, että Otaniemen geometrisen lämpölaitoksen käyttö voidaan aloittaa kuluvan vuoden lokakuussa. Geolämpökaivojen välille johdettavaa, kallioperässä luonnollisesti kuumentuvaa vettä hyödynnetään laitoksen valmistuttua kaukolämmön tuotannossa. Laitoksen tuotanto johdetaan lämmönvaihtimien kautta Fortumin kaukolämpöverkkoon ja sillä voidaan kattaa jopa 10 prosenttia Espoon tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Kallioperän lämpöä hyödyntävä geoterminen lämmöntuotanto on Suomessa uusi, päästötön energiantuotantomuoto.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut