Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen rakentava perhe säästi jopa 100 000 euroa ahkeralla kilpailutuksella – "Pitää olla tarkka, jotta saa realistisen kuvan todellisista kustannuksista"

Rakentaminen: Henri Haho kilpailutti talopaketin huolella.

Espoo

Siivousalan yrittäjäpariskunta Henri Haho ja Saana Tyni rakennuttaa parhaillaan kotia perheelleen ja neljälle muulle perheelle Henttaalle.

Haho kertoo, että he onnistuivat säästämään rakennusten kilpailuttamisella noin 100 000 euroa. Tämä vaati kuitenkin paljon työtä, tarkkaavaisuutta ja jämäkkyyttä.

Kun arkkitehti oli suunnitellut talot, Haho pyysi tarjouksen yhdeltätoista eri talotehtaalta.

– Yllätyin kuinka vähillä tiedoilla talotehtaat yrittävät kauppaa tehdä.

Haho halusi tehdä muuttovalmiiden rakennusten kilpailutuksen kuitenkin huolella. Tarjouspyyntöön mietittiin ratkaisut yksityiskohtineen ja materiaaleineen, jotta tarjousten vertailu olisi ylipäätään mahdollista.

Tavoite on Suomen dokumentoiduin taloprojekti.

– Kilpailutus oli tosi hankala. Kaikki yrittivät tehdä vähän erilaista. Talotehtaat eivät halua tarjota samanlaista, koska he tietävät, että silloin mennään hintakilpailuun, Haho sanoo.

Lopulta hän sai yhteensä kuusitoista tarjousta kymmeneltä eri toimittajalta.

– Kilpailutuksessa pitää olla tarkkana, jotta saa realistisen kuvan todellisista kustannuksista.

Projekti sai alkunsa, kun pariskunta ei löytänyt mieleistään yksitasoista ja sopivanhintaista omakotitaloa Henttaan lähialueilta.

– Yhden löysimme, mutta se oli vuokratontilla, jossa oli järkyttävän kova vuokra.

Lopulta vastaan tuli Henttaalla myynnissä oleva isohko tontti, jossa oli purkukuntoinen talo. Plussaa oli Espoon kansainvälisen koulun sijainti lähellä Suurpellossa.

– Meillä oli Saanan kanssa kymppi englannissa yhteensä. Siksi olemme halunneet panostaa lasten englannin kielen oppimiseen. Nyt lapset ovat englanninkielisessä päiväkotiryhmässä Tikasmäen Touhulassa, Haho kertoo.

Hankkeesta saatiin järkevä, kun tontin koko ja rakennusoikeus hyödynnettiin ja paikalle päätettiin rakentaa itselle tulevan omakotitalon lisäksi kaksi paritaloa.

– 88 neliön paritaloasunnot varattiin 395 000 eurolla hetkessä. Koronatilanteen vuoksi yksi kauppa on peruuntunut, mutta toiset ostajat löytyivät jo, Haho kertoo.

Hahon mukaan omakotitalosta haaveilevien kannattaa katsoa tarkkaan, mitä niin sanottuun muuttovalmiiseen taloon sisältyy.

– Se ei ole muuttovalmis, vaan sisältää paljon sellaista, josta pitää maksaa erikseen.

Haho neuvoo tarkentamaan kaikki valinnat yksityiskohtaisesti ennen tarjouksen allekirjoittamista. Neuvotteluasema on parempi ennen sopimuksen tekoa ja hinnat halvempia siinä vaiheessa kuin lisäkustannuksina myöhemmin.

Tarjouksista puuttui muun muassa tukimuurien ja aputöiden osuuksia sekä saunan lasiseinä ja takka. Haho muistuttaa, että tarvittavien pohjatöiden, räjäytysten ja tukimuurien tarve selviää vasta, kun tontin maastotutkimus on tehty. Jos töiden laajuutta ei selvitetä tarjoukseen sisältyväksi, niistä voi koitua iso lasku jälkikäteen. Hahon hankkeessa yksistään tukimuurin osuus on noin 30 000 euroa.

– Olen ostanut rakennustyömaan siivoustyöt pakettiin kuuluvaksi, mutta loppusiivouksen hoitaa Koti Puhtaaksi Oy, Haho nauraa.

Yleistä on myös se, että tarjouksessa on vain keittiön metrimitta muttei sitä, mitä keittiö sisältää.

– On paljon sellaista, josta täytyy olla rakennuttajana kartalla. Jos jotain asiaa ei ole tarjouksessa määritelty, siitä tulee lisälasku ja hankkeen hinta pompsahtaa.

Henttaalla panostetaan myös hankkeen dokumentointiin. Rakentamisen vaiheet tullaan dokumentoimaan tarkasti Kotopro-nimisellä sovelluksella. Näin se, miten työt on tehty, voidaan tarkastaa vaikka vuosien päästä.

Haho myös kuvaa tontin perustusvaihetta päivittäin droonilla.

– Ihmetyttää suuresti, että yleensä dokumentaatio rakentamisesta on hyvin heikkoa. Mitä enemmän dokumentoidaan, sitä parempaa laatua saadaan. Tavoite on tehdä tästä Suomen dokumentoiduin taloprojekti.

Asumaan Hahon ja muiden perheiden pitäisi päästä ensi vuoden maaliskuussa.

– Tällä tavalla saa omakotitalon suht halvalla.