Moni Espoon työntekijä on vaihtanut tehtäviä lennosta – ”Tuntuu hyvältä käyttää osaamistaan muiden auttamiseksi”

Työ: Hare Kapucu hyppäsi auttamaan vieraskielisiä puhelinpalveluun.

Tuntuu hyvältä käyttää omaa osaamistaan muiden auttamiseksi, sanoo vieraskielisille suunnatussa puhelinpalvelussa tilapäisesti työskentelevä Hare Kapucu. Hare Kapucu
Katja Riihola

Katja Riihola

Espoo on löytänyt varhaiskasvatuksen lähihoitajista apua koronaepidemian lisäämään sosiaali- ja terveystoimen työntekijätarpeeseen.

130 aiemmin lasten parissa toiminutta lähihoitajaa työskentelee nyt muun muassa Espoon sairaalassa ja vanhustenhoidossa.

– Lisäksi 70 lähihoitajaa on haastateltu eli meillä on reservi odottamassa, jos tilanne menee siihen, että heitä tarvitaan, kertoo Espoon henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski.

Lisäksi reilut 100 kaupungin muuta työntekijää on vaihtanut työtään lennosta muihin tehtäviin esimerkiksi ruokahuoltoon ja pesulatyöntekijöiksi.

Espoo yhdistää työn ja tekijän niin sanotussa resurssipoolissa. Pooliin on tähän mennessä ilmoittautunut kaikkiaan 1100 ihmistä. Osalla pooliin ilmoittautuneista on terveysalan tutkinto ja edelleen muita oman perustehtävänsä töitä. Osa ilmoittautuneista on sen sijaan nyt varsinaisia työtehtäviä vailla.

– Poolista löytyy se reservi, josta pystymme nopeasti hälyttämään apua tarvittaessa, Sarekoski sanoo.

Tilanne on haastava niille, jotka eivät osaa suomea tai englantia.

Espoo perusti resurssipoolin koronaepidemian alkumetreillä. Aluksi sosiaali- ja terveystoimeen haettiin lisäkäsiä vapaaehtoisuuden pohjalta.

– Kun tilanne jatkui, edellytimme suljettujen toimintojen työntekijöitä ilmoittautumaan, Sarekoski kertoo.

Monen Espoon kaupungin työntekijän työ on sulanut alta koronaepidemian edettyä, kun esimerkiksi kirjastot on suljettu eikä tapahtumia voi järjestää.

Äskettäin poolin kautta etsittiin työntekijöitä muun muassa yksinyrittäjien tuen neuvontaan.

– Olemme tällä hetkellä pystyneet täyttämään avoimeksi tulevat tehtävät varsin hyvin, Sarekoski summaa.

Sairaanhoitajia poolin kautta on kuitenkin löytynyt vain muutama. Tämän vuoksi kaupungilla on parhaillaan meneillään sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien rekrytointi.

Henkilöstöpuolella elettiin toistaiseksi dramaattisimpia hetkiä muutama viikko sitten, kun ensimmäisistä työpaikoista jouduttiin määräämään työntekijöitä karanteeniin.

– Silloin oli pikkuisen kiihkeät tunnelmat, Sarekoski muistelee.

Yksi työtehtäviään tilapäisesti vaihtanut on tuotantoassistentti Hare Kapucu, jonka työpaikka Espoon kulttuurikeskuksessa on nyt suljettu ja tapahtumat peruttu.

Kapucu on muuttanut Suomeen vuonna 2016 Turkista ja hän siirtyi työskentelemään kaupungin vieraskielisille avatussa puhelinpalvelussa. Hän vastaa koronaan liittyviin kysymyksiin turkin kielellä, englanniksi ja selkosuomeksi.

– Tuntuu hyvältä käyttää omaa osaamistaan muiden auttamiseksi.

– Tämänhetkinen tilanne on haastava etenkin niille, jotka eivät osaa suomea tai englantia.

Vieraskielisiä soittajia huolestuttavat nyt eniten toimeentuloon ja terveyteen liittyvät asiat, Kapucu kertoo.

Myös koulujen lounaspakettijakelusta ja erilaisten järjestöjen palveluista on tänä poikkeusaikana tullut kysymyksiä.

Kapucun oman perheen arkea helpottavat yhdessä sovitut työ- ja välituntiajat.

– Kun kaikki ovat saman katon alla suurimman osan ajasta, etänä työskenteleminen on joskus haastavaa. Pitää auttaa lasta kotikoulussa, tehdä enemmän ruokaa ja siivota useammin, kun vietämme enemmän aikaa kotona, hän sanoo.

– Koronavirus on sotkenut ihmisten elämän ympäri maailman ja aiheuttanut suurta vahinkoa koko maailmassa. Toivon, että palaamme pian takaisin normaaliin aikaan – jos se on vielä mahdollista – ja voimme taas olla lähellä toisiamme.

Neuvontapuhelin vieraskielisille

"Että kaikki osaisivat suojautua"

Puhelinpalvelu käynnistettiin, jottei kenenkään tarvitsisi kärsiä tietämättömyydestä, vaan kaikki osaisivat suojautua ja toimia tarkoituksenmukaisesti poikkeusolojen aikaan, kertoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Numerossa 09 816 22620 palvelua saa arabian, venäjän, somalin, darin, farsin/persian, viron, turkin, albanian, ranskan, kurdin, vietnamin, visayan, tagalogin ja mandariinikiinan kielillä, ja numerossa 09 816 22610 englannin kielellä ja selkosuomeksi.

Neuvontapuhelin vieraskielisille auttaa ma–pe kello 10–16.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut