Runollista, herkkää ja välillä takki auki -meininkiä. Joku maalaa, joku kirjoittaa, mutta harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle musiikki on keino työstää koko elämän kirjoa ja niitä hetkiä, jolloin "on ollut paljon fundeeraamista".
Maria Kalaniemen ja Eero Grundströmin tuore albumi Mielo on Kalaniemen mukaan syntynyt syvissä vesissä ja monenlaisissa tunnetiloissa.
– Musiikkiin on kiteytynyt kaikki, mitä olen elämässä parin viime vuoden aikana kokenut ja käynyt läpi.
Aiempien levyjen tapaan myös Mielo kertoo säveltäjänsä luontosuhteesta. Mielo, mieli vaeltaa metsissä ja vesillä ja vaarojen laeilla. Jokaisen sävellyksen taustalla on tunne ja tarina, jonka kuulija saa kokea omalla tavallaan.
Erämorsian-valssi on ylistys erämaille ja luonnon monimuotoisuudelle. Suden tuutu puolestaan on herkkä ja hauras ja se on hyvästien jättämisestä syntynyt sävellys.
– Sävellyksillä on vahva merkitys minulle itselleni, Maria Kalaniemi sanoo.
– Pari viime vuotta ovat olleet hyvin intensiivinen vaihe elämässäni. Musiikki suorastaan vaati ja huusi tulla sisältä ulos soitetuksi, lauletuksi ja jaettavaksi, hän kuvailee.
Mielo on syntynyt tiiviissä yhteistyössä harmonivelho Eero Grundströmin kanssa. Yhteistyö on jatkunut jo kymmenkunta vuotta.
– Eeron rooli on tärkeä, sillä hänen musiikillinen heittäytymisensä on korvaamatonta. Minun ei tarvitse selitellä eikä esitellä sävellyksiäni, vaan hän heittäytyy mukaan biisiin kuin biisiin, Kalaniemi kiittää.
Poikkeusaikoina Maria Kalaniemi on rytmittänyt arkensa opettamisella ja luonnossa liikkumisella.
– Koen myös, että musiikki tuo lohtua ja valaa toivoa meille tässä ajassa, jossa yhtäkkiä kaikki ympärillä muuttuu.
– Kun Mielo valmistui, aloin katsella eteenpäin. Tämäkin aika kiteytyy jollakin tavalla aivan varmasti musiikiksi.
Mielo on äänitetty Espoon Tuomarilassa Maria Kalaniemen kotitalossa aivan samoin kuin kaksikon edellinen albumi, Svalan (Åkerö 2017).
Svalanin lähtökohta oli suomenruotsalaisessa sävelperimässä. Levy kohosi World Music Charts Europe -listan ykköseksi ja pysytteli peräti viisi kuukautta kärkikymmenikössä. Albumi oli myös ehdolla vuoden 2017 Etno-Emma -albumiksi.
Myös uusi albumi lähtee Euroopan markkinoille, mutta Kalaniemi sanoo, että hänellä ei ole ennakko-odotuksia menestyksestä.
– Musiikki on syntynyt intohimosta tekemiseen ja toivon, että levy löytää kuulijansa. Myönteinen palaute on bonusta.
Maria Kalaniemi toivoo, että hän ja Eero Grundström pääsevät mahdollisimman pian myös jakamaan musiikin iloa keikoille.
– Nyt jännitän, pääsemmekö heinäkuussa saaristoon keikoille.
Perinteinen JuuriJuhla peruuntui kuluvan kevään osalta, mutta monien artistien kanssa on sovittu, että he tulevat esiintymään ensi vuonna. Teemana on Itämeri.