Espoon arvio: Korona vie kaupungilta 100 miljoonaa euroa verotuloja

Koronakriisi vaikuttaa Espoon talouteen muun muassa viemällä verotuloja lomautusten ja työttömyyden lisääntymisen myötä. Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Paavo Rantalainen

Espoon kaupunki odottaa koko kuntakentän tapaan valtiolta lisätietoja koronakriisiin luvatusta tukipaketista ennen kuin säästöpäätöksiä tehdään.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) tähdentää, että valtion pitäisi erityisesti kohdistaa tukea suurille kaupungeille, joita koronaepidemian talousvaikutukset koettelevat eniten.

Valtio on luvannut toukokuussa kertoa tarkemmin, miten koronatukea kunnille jaetaan. Hallitus on luvannut kunnille vähintään miljardin euron koronatukipakettia.

Kaupunginhallitukselle valmistellaan Markkulan mukaan kuukauden kuluttua viranhaltijaesityksiä taloustoimista.

Espoossa on pidättäydytty toistaiseksi kaupungin henkilöstön lomautuksista säästötoimena, kuten myös Helsingissä ja Vantaalla.

Valtioneuvosto on vedonnut kuntiin, ettei lomautuksiin ryhdyttäisi. Useat kunnat ovat kuitenkin aloittaneet yt-neuvottelut, kuten esimeriksi Kirkkonummi.

Koronakriisin synnyttämää talousahdinkoa kunnille on vaikea vielä arvioida euroina. Verotulot putoavat joka tapauksessa reippaasti ja uusia kustannuksia syntyy.

Espoon taloussuunnittelujohtaja Pia Ojavuo arvioi tällä hetkellä, että Espoon verotulot putoavat koronakriisin takia noin 100 miljoonaa euroa. Tämä siinä tapauksessa, että poikkeusolot jatkuvat runsaat 3 kuukautta.

Lopullinen koronalasku kaupungille riippuu monesta tekijästä ja erityisesti siitä, miten paljon valtio tulee vastaan.

Koronakriisi ei ole ainut syy talousvaikeuksiin. Espoossa nähtiin talouden hiipuminen jo viime syksynä.

Espoon hallinnossa valmistellaan parhaillaan myös pidemmän tähtäimen talouden sopeutusohjelmaa, josta esitykset tulevat elokuun alkuun mennessä.

Markkula on kuitenkin luottavainen, että Espoo selviää koronakriisistä.

– Oleellisinta on se, miten hyvin saadaan kriisin jälkeen talous liikkeelle. Espoossa on sellainen elinkeinorakenne, joka voi käynnistyä nopeastikin, kunhan huolehdittiin, että yritykset pääsevät kriisiajan yli, Markkula toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut