Espoossa pääpaikkaansa pitävä Länsi-Uudenmaan poliisi ottaa käyttöön tiukan linjan mopoilijoiden valvonnassa.
Poliisin mukaan jatkossa on käytössä nollatoleranssi. Poliisin tiedotteen mukaan "kovat otteet pohjautuvat aikaisempiin kokemuksiin".
Poliisin mukaan jatkossa "jokainen tapaus hoidetaan niin sanotusti pitkän kaavan mukaan".
Viime vuonna Länsi-Uudenmaan poliisin sadan mopon otannassa 25 prosenttia ajopeleistä luokiteltiin moottoripyöriksi. Lisäksi 50 prosentissa oli tehty pienempiä muutoksia, muun muassa vaihdettu välityksiä tai asennettu tehoputki. Vain joka neljännen mopon virityksiin ei pitänyt puuttua.
– Näistä vuoden 2019 sadan prosentin otannasta lisäksi yli 30 prosentissa oli jarruvikoja ja etenkin etujarrussa, mikä on turvallisuuden kannalta tärkeämpi jarru. Poliisi on kuullut lisäksi lukuisia tarinoita siitä, miten mopoa on juuri oltu viemässä huoltoon, ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne sanoo Länsi-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.
– Kun vauhti, ajotaito ja mopon kunto eivät kohtaa, on seuraamuksena loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa sivullisen vammautuminen.
– Pään silittelyä on tehty nyt tarpeeksi. Kun kaksipyöräisillä ajetaan, tulee niiden olla kunnossa. Tulemme puuttumaan ongelmiin ja jokainen tapaus hoidetaan niin sanotusti pitkän kaavan mukaan. Tarvittaessa poliisi tekee yhteistyötä myös lastensuojelun kanssa, ylikonstaapeli Huurne jatkaa tiedotteessa.
Poliisin mukaan pitkän kaavan mallissa voi tulla esimerkiksi vero- ja vakuutusseuraamuksia, jos mopo luokitellaan moottoripyöräksi. Päiväsakkoja on luvassa vanhemmalle, jos ajopeli on hänen nimissään ja se on luovutettu ajo-oikeudettomalle.