Koirat häätävät jälleen valkoposkihanhia Tapiolassa – Espoo aikoo hakea poikkeuslupaan jatkoa
2
Pahimmillaan Silkkiniityllä ruokailee satojen valkoposkihanhien parvi. Kuva on otettu viime elokuussa. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaValkoposkihanhet suhtautuvat ohi kulkeviin ihmisiin melko pelottomasti. Isot parvet jättävät jälkeensä valtavan määrän ulosteita. Anneli Tuominen-Halomo
Kakkaongelma: Valkoposkihanhia karkotetaan jälleen Tapiolan niityiltä kytkettyjen koirien kanssa. Asukkailta tulee kiitosta karkottajille.
Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu lintu, joka viihtyy Tapiolan niityillä. Tänäkin keväänä niitä karkotetaan pois. Töissä on viidestä koirakosta (mies ja koira) aina kaksi kerrallaan.
Tällä viikolla karkotus on tauolla, mutta jatkuu taas vapun jälkeen 4. toukokuuta.
Hanhien karkottamiseen osallistuva ornitologi Hannu Holmström on tänä keväänä laskenut Tapiolan alueen suurimmassa parvessa 1 010 valkoposkihanhea. Viime vuonna vastaava määrä oli 1 100 lintua.
Holmström kuitenkin arvelee, että lintuja voi olla vielä muuttomatkalla, koska nyt on vasta huhtikuu.
Tänä keväänä valkoposkihanhien karkotus aloitettiin intensiivijaksolla, kun linnut vasta etsivät pesäpaikkaa.
Ely-keskuksen myöntämässä poikkeusluvassa määritellään tarkkaan, millä alueilla koirakot saavat olla hanhia karkottamassa.
– Leimuniityllä on säännöllisesti ollut 400 linnun parvi, Holmström kertoo.
Ainoan edustalla olevan liikenneympyrän nurmikolta hän kertoo laskeneensa 500 valkoposkihanhea.
– Sinne emme voi mennä lintuja karkottamaan, mutta olen havainnut niiden lähtevän pois, kun me kävelemme Leimuniityllä.
Holmströmin työpari Hannu Luoto vahvistaa, että linnut oppivat tunnistamaan karkottajat.
– Kun ajan autoni Silkkiniityn laitaan, valkoposkihanhet lähtevät jo karkuun, Luoto mainitsee.
Valkoposkihanhet ovat tänä keväänä viihtyneet hyvin Ainoan läheisellä nurmikolla, koska se on hyvässä kunnossa ja näin ollen hyvä ruokapaikka.
Itärannan puolella nurmikko on alavalla maalla. Se on talven jäljillä märkä ja niityllä on myös paljon sammalia, joten siellä ei nyt ole valkoposkihanhille ruokaa.
Ruokailevat valkoposkihanhiparvet jättävät jälkeensä valtavan määrän kakkapökäleitä. Asukkaat kokevat, että linnut sotkevat niityt käyttökelvottomiksi, ja siksi koirakot saavat valtaosalta asukkaita kiitosta työstään.
Kaupunkiympäristössä ketut ovat valkoposkihanhien lentokyvyttömien poikasten luontaisia vihollisia. Kettu saattaa tappaa kerralla 4–5 poikasta ja viedä ne pesäänsä.
– Viime keväänä näin kahden merikotkan lentävän Otsolahden yli, ja ne aiheuttivat paniikkia valkoposkihanhissa. Myös kanahaukka aiheuttaa selvästi pelkoa parvessa, Hannu Holmström sanoo.
Valkoposkihanhien karkotuskeinona on mietitty myös dronen käyttöä, mutta siihen ei ole vielä turvauduttu.
SuunnittelijaHannele Vepsäläinen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta kertoo, että rahat valkoposkihanhien karkottamiseen sisältyvät kaupungin vieraslajibudjettiin, joka on 100 000 euroa vuodessa.
– Valkoposkihanhien karkottamisen osuus on tästä 20–30 prosenttia, Vepsäläinen täsmentää.
Tämän kesän karkotuksia on suunniteltu kahden aikaisemman vuoden kokemusten pohjalta.
– Uusi lupavalmistelu aloitetaan kesän aikana. Tämän hetkinen lupa on voimassa lokakuun loppuun ja se koskee Tapiolan niittyjä. Mahdollisesti tulevina vuosina valkoposkihanhia karkotetaan myös Otarannassa ja Keilaniemessä, Vepsäläinen kertoo.