Korona toi turvakoteihin paljon ensikertalaisia – "Iso riski, että tulee ahdistavia riitatilanteita"

Perheväkivalta: Uutena väkivallan muotona viruksen tartuttamisella uhkailu.

Poikkeusolot ovat tuoneet turvakoteihin paljon ensikertalaisia, kertoo Espoossa sijaitsevan Turvakoti Pellaksen ja Helsingissä sijaitsevan Turvakoti Haagan vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen.

Turvakoti Pellas on tällä hetkellä täysi. Samoin Pääkaupungin turvakoti ry:n ylläpitämät kaksi muuta Helsingissä sijaitsevaa turvakotia.

Poikkeustilanne ei kuitenkaan ainakaan vielä näy turvakotien asiakasmäärissä. Maaliskuussa jopa hieman normaalia pienemmät turvakotien asiakasmäärät ovat palautuneet huhtikuussa normaalille tasolle, Remes-Sievänen kertoo.

Hän uskoo poikkeustilanteen saavan ihmiset sinnittelemään kotona.

– Ilmiö näkyy meillä esimerkiksi jouluna ja kesälomien aikaan, jolloin keksitään kaikenlaisia keinoja, ettei tarvitsisi muuttaa (lomien aikaan) lapsen arkea lähtemällä turvakotiin, Remes-Sievänen sanoo.

Tällä hetkellä laitokseen lähtemistä pyrittäneen välttämään myös virustartunnan saamisen pelossa.

Tulee erimielisyyksiä lasten kanssa olemisesta, omasta rauhasta ja toisen toiminnasta.

Turvakoteihin maalis-huhtikuussa tulleet asiakkaat ovat kertoneet koronan aiheuttaman turvattomuuden tunteen, tukiverkkojen puutteen ja taloudellisten haasteiden kärjistäneen parisuhteen pulmat.

– Asiakkaat ovat kertoneet, että kun kotona on jatkuvasti koko perhe, tulee erimielisyyksiä lasten kanssa olemisesta, omasta rauhasta ja toisen toiminnasta. Kumppani ei ehkä hyväksy sitä, miten lapsiin liittyviä asioita tai kodinhoidollisia asioita hoidetaan. On iso riski, että tulee ahdistavia riitatilanteita tai väkivaltatilanteita.

Remes-Sievänen kertoo, että uutena väkivallan muotona esiin on nyt tullut koronaviruksen tartuttamisella uhkailu.

– Kumppani on sanonut, että minulla on koronavirustartunta ja tartutan sen sinuun, hän havainnollistaa.

Remes-Sievänen pelkää tilanteen pitkittymisen hankaloittavan tilannetta edelleen.

– Jos tilanne jatkuu eikä ihmisillä ole mahdollisuutta viettää aikaa kodin ulkopuolella normaaliin tapaan ja saada kontakteja avukseen, on riski, että perheiden ongelmat kärjistyvät.

– Mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän vaikeudet alkavat näkyä.

Espoon lastensuojelussa ovat viime viikkoina hieman lisääntyneet lasten huoltajuuteen liittyvät riidat. Lapsiperheiden erityispalveluiden päällikkö Kati Villgren kertoo, että yleensä huoltoriidat korostuvat lomien aikaan.

Viime viikkoina espoolaisperheet ovat myös peruneet heille myönnettyjä varhaisen vaiheen palveluita, kuten perhetyötä ja kotipalvelua.

– On ymmärrettävää, että perheet ovat peruneet kotikäyntejä, kun nyt on ohjeistettu ottamaan etäisyyttä. Heidän on kuitenkin arvioitu tarvitsevan näitä palveluja, Villgren muistuttaa.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut hiukan Espoossa huhtikuussa. Lasku ei kuitenkaan ole dramaattinen ja ilmoituksia on tehty samoista aiheista kuin normaalioloissakin, päihteidenkäytöstä, mielenterveysongelmista ja perheväkivallasta, Villgren sanoo.

Isoja muutoksia ei näy myöskään lasten kiireellisissä sijoituksissa. Espoossa on sijoitettu kuluvan vuoden aikana kiireellisesti yhteensä 94 lasta ja nuorta. Viime vuonna vastaavana aikana määrä oli 104.

– Kiireellisiä sijoituksia on ollut vähän vähemmän, mutta vielä ei voi vetää johtopäätöstä onko suunta ylös vai alas päin.

Tilanteen mahdollinen pitkittyminen huolestuttaa Villgreniä.

– Se huolestuttaa, mikä nyt jää pimentoon, kun lapset ovat poissa koulusta ja harrastuksista eikä kontakteja muihin aikuisiin tule entisenlaisesti. Mikä meillä on edessä, jos tilanteet perheissä kurjistuvat eivätkä tule näkyviin?

– Lapsiperheiden palveluissa ei nyt ole piikkiä, mutta palvelujen tarve kasvaa todennäköisesti tämän jälkeen, Villgren arvioi.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut