Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki alkoi Tapiolasta: The Potatoesin uudella levyllä soi tuttu "pöhkö kama"

Alkuperäisten tapiolalaisten muodostama yhtye The Potatoes julkaisi uuden levyn Tapiola Hagalund helmikuun lopulla.

The Potatoes on keikkaillut samalla kokoonpanolla yli 35 vuotta.

Bändiin kuuluvat Mikko Lankinen (soolokitara), Antti Ahvenainen (sähköurut), Kimmo Lehtola (basso) ja Jari ”Hirkka” Hirvonen (rummut).

Soittajakolmikko Mikko, Kimmo ja Hirkka ovat luokkakavereita Aarnivalkean koulusta. He ovat soittaneet yhdessä 15-vuotiaista eli vuodesta 1975 lähtien. Häpeä oli silloin trion nimi.

– Suuri bändin kasaamisen innoittaja oli Hurriganes. Noihin aikoihin Tapiolan kuuluisa Räkälä paloi, ja sen raunioista löytyi tavaraa, josta kasasimme rummut. Ensimmäinen kitarakin oli itse rakennettu, Hirkka Hirvonen muistelee.

Antti, joka on lähtöisin Mankkaalta, liittyi bändiin muutamaa vuotta myöhemmin. The Potatoes syntyi 80-luvulla.

Bändi on soittanut koko ajan omaa pöhköä kamaa.

Tapiolan musiikkielämä oli tuolloinkin vilkasta, jameja järjestettiin ja soittajat olivat paljon tekemissä keskenään.

The Potatoesin miehistä erityisesti Mikko Lankinen on tehnyt pitkän uran muusikkona.

Hän on soittanut J. Karjalainen ja Mustat lasit -kokoonpanossa ja kiertänyt pitkin maailmaa Laika & The Cosmonauts -bändin riveissä. Tällä hetkellä hän kuuluu taas Karjalaisen kokoonpanoon.

Suurin osa tuoreenkin albumin musiikista on Mikko Lankisen säveltämää. Toinen tärkeä tekijä on Antti Ahvenainen. Sovitukset syntyvät bändin yhteistyönä.

Uusi albumi Tapiola Hagalund on syntynyt, kuten nimestäkin kuulee, rakkaudesta Tapiolaa ja musiikkia kohtaan. Nykyisin bändin jäsenistä tosin vain Hirkka Hirvonen asuu Tapiolassa, ja hän työskentelee mainosalalla.

Ystävyys ja treenikämppä ovat säilyneet, vaikka yhteisiä keikkoja on harvakseltaan.

– Kerran vuodessa meillä on tapana soittaa keikka Tapiolassa, yleensä Baari Oravanhännässä. Toukokuulle aiottu keikka siirtyi tulevaisuuteen. Saa nähdä, milloin pääsemme soittamaan sen, Hirvonen huokaa.

The Potatoes on pysynyt uskollisena valitsemalleen tyylille eli instrumentaalimusiikille. Hirvonen ilmaisee asiaan niin, että bändi on soittanut koko ajan omaa pöhköä kamaa.

– Instrumentaalikokoonpanona esiintyminen on tietoinen päätös. Se on tämän musiikkityylin edellytys.

– Usko itseen soittajina oli kova. Lisäksi olimme sitä mieltä, että emme halua laulusolistia, koska bändillä ei ole mitään sanottavaa, Hirkka Hirvonen valottaa.

Bändin omintakeinen soundi muodostuu musiikista, jota bändi kutsuu puujalkabeatiksi. Mausteita on go-go-musasta, urkusoulista ja groovesta. Perunakattilaan mahtuu myös kitaraherkistelyä.

Vielä yksi kysymys: Mistä bändi sai nimen The Potatoes?

Jari "Hirkka" Hirvonen selvittää, että 60-luvulla – josta pottujen musiikkityylikin ammentaa juurensa – yhtyeiden nimet päättyivät usein ”es”, esimerkiksi Ventures, Beatles, Zombies, Supremes ja Rolling Stones.

– Tarvittiin siis bändin nimi, joka on helppo lausua ja muistaa. Potatoes kuulosti lausuttuna mieleenpainuvalta ja se oli myös riittävän pöljä saamaan vinon hymyn kuulijan huulille. Se sopi myös yhtyeen puujalkabeatiksi määriteltyyn musiikkityyliin. Ja albumit on tietysti aina nimetty bändin nimen mukaan. Siksi bändi on tehnyt esimerkiksi levyn nimeltä This is Potatoes.

Mikko Lankinen puolestaan muistelee, että tuolloin haluttiin vertauskuvallisesti muistuttaa välttämättömiä perusasioita, kuten perunoita: Vaatimatonta mutta hyvää.

– Esikuvamme Booker T & MG:sin suurin hitti oli Green Onions, joten Potatoes istui myös siihen genreen hyvin, Lankinen lisää.

The Potatoesin aiemmin ilmestyneet albumit ovat The Sound of Potatoes (Potatonep 1989),

Kesäkatu (Johanna / Pyramid 1990),

More Potatoes (Potatonep 1991),

This is Potatoes (Amigo 1993), Hot Potatoes (Texicalli 1997) ja Potatoes Round the World (Texicalli 2003).

Tapiola Hagalund -albumia myyvät Levykauppa Äx ja Texicalli.com.

”Tapiolalaisen rytmimusiikin korkeakoulun” läpikäyneinä The Potatoes-yhtyeen jäseniä on kuultu useilla levyillä ja useissa muissakin kokoonpanoissa.

Mikko Lankinen: The Bablers, J. Karjalainen & Mustat Lasit, Laika & The Cosmonauts, J. Karjalainen…

Antti Ahvenainen: Woude, Tixa & Hevospistooli…

Kimmo Lehtola: Toni Rossi & Sinitaivas, Million Dollar Tones…

Hirkka Hirvonen: Arto Tamminen Experience, Rock-Ola & The Freewheelers, Aikka “Teddy Guitar” Hakala Beaverhunters, Rööperi Rock and Roll Show…