Laiska nurmikonleikkuu, hyönteisystävälliset kasvit ja oma hotelli: Kotipuutarhuri voi auttaa pölyttäjiä monin tavoin

Pajunkissat avutuvat kevään edetessä keltaisiksi kukinnoiksi, jotka ovat pörriäisten mieleen.

– Pajun kukinnot ovat erittäin tärkeitä talvihorroksesta herääville kimalaiskuningattarille. Ne sisältävät sekä mettä että siitepölyä, jota kuningattaret tarvitsevat muniakseen pesäkoloon ensimmäiset munansa, kertovat Matti Nummelin ja Iiris Kalliola Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksestä.

Kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset, perhoset ja muut pölyttäjähyönteiset ovat äärimmäisen tärkeitä. Ilman pölytystä marjapensaat eivät tuota marjoja eivätkä omenapuut omenoita.

– Ilman pölyttäjähyönteisiä ruokalautasellamme olisi lähinnä perunaa, riisiä ja puuroa, Nummelin toteaa.

Peräti 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä.

Maailmalla hyönteisten määrä on vähentynyt radikaalisti tehomaatalouden vuoksi.

Eräät torjunta-aineiden sisältämät myrkyt vaikuttavat pölyttäjien käytökseen, esimerkiksi neonikotinoidit sekoittavat kimalaisten suuntavaiston: ne eivät löydä kasveille eivätkä takaisin pesäänsä. Rikkakasvimyrkkyjä käytetään enenevässä määrin myös kotipuutarhoissa – usein turhaan.

Nummelinin mukaan hyönteisten määrän vähenemiseen on vaikuttanut myös hyönteisten luonnollisten elinympäristöjen häviäminen.

– Meilläkin ojanpientareet, kedot ja niityt ovat vähentyneet ja niiden myötä muiden muassa ahdekaunokit, ruusuruohot, hiirenvirnat, kultapiiskut, nätkelmät ja muut hyvät mesikasvit.

Omakotiasujien kannattaisikin siirtyä huolettomampaan puutarhanhoitoon. Voikukkien ja apilankukkien tulisi antaa kukkia. Nurmikko kannattaa leikata vasta, kun kukinta on ohitse.

Omaan puutarhaan voi tuoda hyönteisystävällisiä kasveja. Puutarhakasveista sellaisia ovat muun muassa akileijat, kehäkukat, nauhukset, auringonkukat ja syysasterit. Suomen luonnosta puutarhaan saattaisi sopia ajuruoho, kurjenpolvet, kanervat, maitikat, maitohorsmat ja vadelma.

Oiva keino on myös rakentaa hyönteishotelli. Hyönteishotelli tarjoaa hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Hyönteishotelleja voi ostaa monista paikoista valmiina tai nikkaroida sellaisen itse.

– Yksinkertaisimmillaan voi ottaa koivupölkyn, johon poraa reikiä ja ripustaa sen omenapuun viereen. Omenasato tulee lisääntymään. Maakoloissa asuville kimalaisille voi puolestaan jättää puutarhaan vanhoja saviruukkuja kumolleen, Matti Nummelin vinkkaa.

Pölyttäjiä puutarhaan

Hyönteishotelli

Rakenna hotellin runko käsittelemättömästä puusta. Tee hotelliin hyllyjä, joille sijoitat puupölkkyjä, joihin on porattu halkaisijaltaan 4–10 mm paksuja ja 15–20 cm syviä reikiä. Myös järviruo’on korsista saa oivia pesäkoloja.

Hyönteishotelliin voi laittaa myös männynkäpyjä. Niissä viihtyvät myös leppäkertut, joista on paljon hyötyä, jos pihalla on kirvaongelmia.

Peitä laatikon etusivu kanaverkolla, jotta linnut eivät pääse käsiksi hyönteisiin. Sijoita hotelli lämpimään ja suojaisaan paikaan 1–2 metrin korkeuteen.

Lähde: www.ötökkäakatemia.fi.

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut