Kaksi korkeaa asuintaloa ja yksi toimistotalo suunnitteilla torin ympärille Tapiolaan

Näkymä uuteen kortteliin länsisuunnasta Merituulentieltä. Keskellä bussiterminaalin kannen päälle suunniteltu viisikerroksinen toimistotalo. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Paavo Rantalainen

Tapiolan uudistaminen etenee alueen länsilaidalla, johon on suunniteltu torin ympärille kahden korkean asuintalon ja yhden toimistotalon kokonaisuus.

Suunnittelualueen laidoilla on 1970-luvulla rakennettua Tapiolaa ja uuden kannen alla osin Merituulentietä ja bussiterminaali. Itälaidalla on kauppakeskus Ainoan uusin osa.

Kaava-alueella oli ennen Kielaksen toimistorakennus, joka on purettu.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi tällä viikolla asemakaavamuutoksen, joka etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen.

Kaavaesityksessä on Merituulentien päälle suunniteltu viisikerroksinen palvelu- ja toimistorakennus, joka rajautuu Merituulentorille.

Entisen Kielaksen talon paikalle on soviteltu kaavassa 9- ja 12-kerroksiset asuintalot.

Rakennusoikeutta tulee kaavamuutoksella vajaat 8 000 kerrosneliötä lisää. Kaava mahdollistaa noin 170 uutta asukasta Tapiolan keskustaan.

Tontit ovat kaupungin omistuksessa, ja niiden kehittämisestä on tehty sopimus YIT:n kanssa.

Rakennusyhtiön palkkaama arkkitehtitoimisto luonnosteli viime vuonna havainnekuvia uusista taloista, joiden moderni ilme on herättänyt keskustelua ja pohdintaa siitä, millainen arkkitehtuuri soveltuu vanhan Tapiolan sisään.

Espoon kaupunginmuseo suhtautui varauksella rakennusten epäsäännölliseen pohjamuotoon ja esitti, että suunnittelua jatkettaisiin vähäeleisemmän ratkaisun pohjalta.

Museon esityksen mukaisesti arkkitehtuuria ohjaavasta kaavamääräyksestä on poistettu sana ”omaleimaista”.

Kaavoituksessa ei oteta sinänsä kantaa rakennusten ulkomuotoon, vain rajauksiin, kokoon ja korkeuteen. Rakennusten lopulliset muodot ja ilmeet tarkentuvat vasta rakennuslupavaiheessa.

Tapiolan kehitys

Tapiolaa on täydennysrakennettu viime vuosina laajasti, ja suunnitelmia on käsittelyssä edelleen.

Suuntaviivat Tapiolan meneillään olevalle kehitykselle päätettiin vajaat kymmenen vuotta sitten, kun metron valmistumiseen varauduttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut