Kysely: Hyväntekeväisyyteen entistä vähemmän euroja koronakuukausina – Huomenna tiistaina vietetään kansainvälistä auttamisen päivää

Noin viidennes suomalaisista ilmoitti kyselyssä lahjoittaneensa vaatteita. Kai Skyttä / Arkisto

Minna Harmaala

Suomalaiset ovat vähentäneet selvästi hyväntekeväisyyteen lahjoittamista koronavirustilanteen aikana, selviä tuoreesta kyselystä. Asiaa selvitti yleishyödyllisiä yhteisöjä edustava Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry.

Lähes puolet vastaajista ilmoitti, että ei ole kahden viime kuukauden aikana osallistunut hyväntekeväisyyteen millään tavalla. Lasku on huomattava, sillä normaalisti 73 prosenttia kertoo osallistuvansa hyväntekeväisyyteen tavalla tai toisella.

Tavallisin tapa auttaa on poikkeuskuukausien aikana ollut rahalahjoitus (noin neljännes vastaajista) ja tavara- tai vaatelahjoitus (viidennes). Normaalioloissa kertalahjoitusten (30 prosenttia) suomalaiset lahjoittavat lisäksi säännöllisesti rahaa yhdelle (12 prosenttia) tai useammalle järjestölle (9).

Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat VaLan tiedotteen mukaan ilmoittaneet taloustilanteensa jo nyt heikentyneen.

– Haluamme nostaa esiin kansainvälisen vastuun kantamisen tärkeyttä tässä poikkeustilanteessa. On ymmärrettävää, että ihmisten konkreettinen hätä ja huoli on kotimaassa. Monet järjestöt tekevät globaalia avustustyötä ja tukevat maailman heikoimmassa asemassa olevia. Ilman lahjoituksia järjestöt olisivat todella isoissa vaikeuksissa nyt ja pitkällä aikavälillä, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski tiedotteessa.

Koronaepidemia on aiheuttanut VaLan mukaan ennennäkemättömän tarpeen ympäri maailmaa. Siksi huomenna tiistaina 5. toukokuuta vietetään kansainvälistä auttamisen päivää #GivingTuesdayNow. Päivän aikana on tarkoitus osoittaa auttavaisuutta, oli se sitten naapurin auttamista, taitojen jakamista tai lahjoitusten antamista.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut