Päätös yli 500 työntekijän lomautuksista siirtyy Kirkkonummella – taustalla jääviyskysymykset

Kirkkonummen kunnan mahdollisista henkilökunnan lomautuksista ei tehty vielä maanantai-iltana päätöksiä, vaikka asia oli kunnanhallituksen listalla. Kunnassa suunnitellaan yli 500 työntekijän lomauttamista koronaepidemian vuoksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) kertoo, että päätöksenteon esteeksi nousivat jääviyskysymykset. Kunnanhallituksessa on kaksi kunnan työntekijää ja heidän osallistumistaan päätöksentekoon ei huomattu tarpeeksi tarkkaan pohtia ennakkoon.

Haapaniemen mukaan jääviyskysymystä selvitetään vielä tiistaina, koska kunnan lakimiehen tulkinnan mukaan lomautuspäätökseen ei saisi osallistu edes kunnanhallituksen jäsen, jonka lähisukulainen on kunnan palveluksessa.

Haapaniemi veti puheenjohtajan oikeudella asian pois listalta, koska hänen mukaansa päätös - oli se mikä hyvänsä - halutaan tehdä juridisesti oikein.

Haapaniemen mukaan asiaan palataan viimeistään ensi maanantaina.

Kirkkonummen kunta on käynyt jo yt-neuvottelut lomautuksista koronavirusepidemiaan tuomiin poikkeusoloihin vedoten. Neuvottelut päättyivät erimielisinä.

Kunnan viranhaltijajohdon esitys on, että kunta lomauttaisi koronavirustilanteesta johtuen 523 työntekijää tai viranhaltijaa eli lähes neljäsosan kunnan henkilöstöstä. Esitettyjen lomautusten pituus on 4–57 päivää työtehtävästä riippuen.

Lomautusten euromääräinen taloutta sopeuttava vaikutus olisi noin 930 000 euroa. Lomautusten tuotannollisina ja taloudellisina perusteina ovat koronaepidemiasta johtuva työn väheneminen tai loppuminen tilapäisesti sekä kustannusten pakottava vähentämistarve.

Jos lomautuksiin päätetään ryhtyä, niitä voisi pistää täytäntöön aikaisintaan ensi kuun alkupuolella.

Kunnanhallituksessa lomautusesitys ei ainakaan mene läpi yksimielisesti.

Kunnanhallituksen kaksi Sdp:n jäsentä vastusti yt-neuvottelujen aloittamista ja maanantaina kaksi Vihreiden kunnanhallitusjäsentä olivat valmistauneet tekemään esityksen, ettei lomautuksiin ryhdytä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut