Rantaraitin tunnettu joutsenpari hylkäsi taas pesänsä– ”Lähelle ei pidä mennä kuvaamaan tai katsomaan”

Luonto: Kyhmyjoutsenten pesintää on havaintojen mukaan häiritty Rantaraitilla.

Espoolainen Erkki Tietäväinen kertoo surullisen uutisen. Kyhmyjoutsenten pesintää on tänä keväänä häiritty Nuottaniemen rannassa. Joutsenparin pesää on häiritty aiempinakin vuosina.

– Vapun jälkeisenä päivänä pesä oli tyhjä. Hautojaa siinä ei enää ollut. Pesässä olleet kuusi munaa olivat sen vuoksi tarjolla variksille ja nisäkäspedoille, Tietäväinen toteaa.

Hänen havaintojensa mukaan kyhmyjoutsenet uiskentelivat kaukana pesästä. Saattaa olla, että pari yrittää pesiä uudestaan tai jättää uusintapesinnän kokonaan väliin tältä vuodelta.

Paria ovat Tietäväisen mukaan seuranneet jo useita vuosia sekä lintuharrastajat että ohikulkijat.

Tietäväinen korostaa kyhmyjoutsenten ja muidenkin lintujen tarvitsevat pesintärauhan.

–  Ovatko ihmiset niin uteliaita, ajattelemattomia vai tietämättömiä, että menevät lähelle pesää, Tietäväinen pohdiskelee.

Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa sanoo, että kyhmyjoutsenet ovat tottuneet ääniin ja ihmisten lähistöllä elämiseen.

– Niiden pesän lähelle ei pidä mennä, vaan katsella ja kuvata niitä kauempaa. Mitään tarkkaa metrimäärää ei kuitenkaan voi antaa. Kun niitä seuraa kauempaa, ei häiritse pesintää, Arkiomaa neuvoo.

Tietäväinen on kuullut, että uteliaat ohikulkijat ovat käyneet kuvaamassa pesällä istuvaa emoa muutaman metrin päästä. Paikalla on myös nähty irrallaan olevia koiria.

Arkiomaa muistuttaa, että lainkin mukaan koirien pitää olla kytkettyinä.

– Hihnankaan kanssa ne eivät saa mennä lähelle hautojaa. Koira aiheuttaa linnulle vielä enemmän stressiä kuin lähellä oleva ihminen, Arkiomaa selvittää.

Tietäväinen toivoo, että monen vuoden ajan Nuottaniemen rannassa pesinyt pari aloittaisi uuden pesinnän mahdollisimman nopeasti. Poikaset kehittyvät hitaasti lentokykyisiksi. Se vie aikaa 4,5 kuukautta.

– On ollut kesiä, jolloin pesintä ja sitä seuranneet jopa kaksi uusintapesintää ovat epäonnistuneet häirinnän vuoksi. Vuonna 2017 uusintapesinnästä heinäkuun viimeisenä päivänä syntynyt ainoa poikanen ei ollut vielä kunnolla lentokykyinen vuoden lopulla.

Viime kesä meni Tietäväisen havaintojen mukaan paremmin. Jo ensimmäinen pesintä onnistui. Seitsemästä poikasesta kuusi selvisi viime maaliskuussa tapahtuneeseen vieroitukseen saakka.

– Olisi tärkeää, ettei joutsenten pesää lähestytä, vaan haudontaa seurattaisiin riittävän matkan päästä Rantaraitilta, Tietäväinen vielä muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut