60-luvun rivitaloyhtiö Espoossa teki poikkeuksellisen ratkaisun ja myi osakkeet rakennusyhtiölle purettavaksi – "Saimme hyvän hinnan"

Ratkaisu: Vanhan rivitalon paikalle nousee tuplamäärä uusia asuntoja.

Vanhan rivitaloyhtiön paikalle rakennetaan 17 uutta asuntoa. Yhtiön nimeksi tulee As Oy Myskimalva. Valmista pitäisi olla kesällä 2021. Kastelli-talot Oy
Katja Riihola

Katja Riihola

– Luulen, että tämä oli kaikille lottovoitto, sanoo Pia Holmberg.

Holmberg puhuu tiistiläläisen rivitaloyhtiön osakkaiden tekemästä omaleimaisesta ratkaisusta myydä asunto-osakkeet samanaikaisesti rakennusyhtiölle.

Kastelli-talot rakentaa paikalle 17 perheasuntoa. Vanha kahdeksan asunnon yhtiö on purettu.

Holmberg muutti yhtiöön lapsuudenperheensä kanssa 1960-luvulla ja asui siellä aikuistumiseensa saakka. Viimeisinä vuosina yhtiössä asui Holmbergin äiti, joka kuitenkin menehtyi 2018 ennen kuin päätös osakkeiden myynnistä piti tehdä.

– Äiti rakasti tätä paikkaa ja kasvimaata. Tässä kävi sikäli onnellisesti, ettei äidin tarvinnut muuttaa.

Holmberg on helpottunut, että lopulta kaikki osakkeenomistajat suostuivat myyntiin ja löytyi rakennusyhtiö, jonka kanssa päästiin sopimukseen.

Uskon, että tämä malli sopisi muillekin.

– Saimme hyvän hinnan, ehkä paremmankin kuin olisimme muuten saaneet, Holmberg kertoo.

Uuden alta purettu rivitaloyhtiö oli valmistunut vuonna 1961 ja siinä oli paljon korjausvelkaa, kertoo yhtiön isännöitsijäksi kahdeksan vuotta sitten tullut Helena Viiala.

– Aloimme miettimään taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa miten saisimme korjaukseen rahaa ja lämmityksen uusittua.

Öljylämmitys olisi pitänyt vaihtaa nykyaikaisempaan ja rakennusta olisi pitänyt nostaa, koska talo oli painunut.

Viiala alkoi kehitellä ideaa osakekannan myynnistä jollekin rakennusyhtiölle.

Taloyhtiö haki kaavamuutosta ja lisää rakennusoikeutta. Perikuntien omistukseen aikoinaan jääneet tontinkaistaleet saatiin ostettua ja liitettyä tonttiin.

Yhtiön osakaspuheenjohtaja vaihdettiin ammattipuheenjohtajaan.

– Rakennusneuvos Ben Grass ammattipuheenjohtajana loi luottamusta yhtiön ja urakoitsijan välillä käytyihin neuvotteluihin, Viiala kertoo.

Yksi vaihtoehto olisi ollut myydä rakennusyhtiölle kiinteistökauppana pelkkä rakennusoikeus. Osakkaat kuitenkin hyötyivät verotuksellisesti, kun kauppa tehtiin asunto-osakekauppana.

– Vaati kypsyttelyä ennen kuin yksimielisyys saatiin. Kun saimme kaavan, melkein kaikki olivat halukkaita myymään, Viiala kertoo.

Hanketta helpotti paikan sijainti noin kilometrin päässä kauppakeskus Isosta Omenasta ja metroasemasta.

– Pyysimme usealta rakennusyhtiöltä tarjouksia. Hintaneuvottelut olivat vaikeat. Ongelmaksi nousi mahdollinen maan pilaantuneisuus. Saimme sovittua sen niin, että hinnasta pidätettiin pieni summa siltä varalta, että maa osoittautuisi pilaantuneeksi, Viiala kertoo.

Esisopimus Kastelli-talojen kanssa tehtiin lokakuussa 2019, ja osakkaat sitoutuivat osakkeidensa myyntiin. Lopullinen kauppa toteutui helmikuussa 2020.

Osakkeista maksettu summa oli kaikille osakkaille sama. Kaikki vanhat asunnot olivat samankokoisia.

– Uskon, että tämä malli sopisi muillekin. On paljon vanhoja rivitaloja, joiden tonteille olisi mahdollisuus saada lisärakennusoikeutta. Vanhojen rivareiden kunto on monesti heikko ja korjaukset olisivat todella isoja, Viiala miettii.

Uusiin taloihin on tulossa uudet asukkaat kesällä 2021. Tiettävästi kukaan vanhoista asukkaista ei ole muuttamassa paikalle.

Kastelli-talot Oy:n toimitusjohtaja Joran Hasenson kertoo tiedotteessa Kastellin hakevan samankaltaista yhteistyötä asunto-osakeyhtiöiden ja kasvukeskuskuntien kanssa jatkossakin, jotta uusia perheasuntoja saataisiin rakennettua alueille, joilla on hyvät liikenneyhteydet ja valmis kunnallistekniikka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut