Espoon kirjastot avautuvat maanantaina poikkeusaikaan: lainata saa, istuskella ei

Kirjastot: Lainaamaan ja palauttamaan pääsee jälleen maanantaina. Pohdinnassa on myös kotipalvelun käynnistäminen uudelleen.

Kirjastosuunnittelijat Iida Tahvanainen ja Laura Euro laittoivat Nöykkiön kirjaston sohvaryhmiä kasaan keskiviikkona niin, ettei niihin voi jäädä istumaan. Katja Riihola
Katja Riihola

Katja Riihola

Hallituksen maanantainen lupa lainaustoiminnan välittömälle aloittamiselle on saanut ihmiset nykimään kirjastojen ovia.

Espoo saa kirjastonsa auki lainaamiselle ja palauttamiselle maanantaina.

Kirjastoihin ei kuitenkaan saa toukokuussa jäädä oleskelemaan. Auki ovat vain lainaustoiminnan kannalta välttämättömät tilat eikä esimerkiksi sohvaryhmille ja tuoleille ole mahdollista jäädä istumaan.

Tällä viikolla kirjastoissa onkin tehty tilajärjestelyjä, liimailtu suojaväleistä muistuttavia tarroja ja asennettu suojalaseja palvelutiskeille.

– On hienoa, että kirjastot nähdään palveluna, joka tuottaa ihmisille hyvinvointia tällaisena aikana, kommentoi Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni hallitukselta tullutta äkkilupaa.

– Valmistelemme avaamista hyvillä mielin.

Kirjastojen avaaminen palvelujen etunenässä on tärkeää myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta, Tyrni muistuttaa. Viime viikkoina lukemista ovat pystyneet hankkimaan kirjakaupoista ja sähköisistä palveluista he, joilla on siihen varaa.

– Ajattelen myös ikäihmisiä, jotka ovat nyt erityisen paljon kotona, sanoo Tyrni.

Espoossa pohditaan kirjaston kotipalvelun uudelleenkäynnistämistä. Kotipalvelun henkilökunta on ennen poikkeusaikaa vienyt kirjoja niille asiakkaille, jotka eivät pääse tulemaan kirjastoihin.

– Voisiko tätä tarjota ikäihmisille, joita suositellaan olemaan omissa oloissaan? Emme ole ehtineet vielä suunnitella tätä, Tyrni sanoo.

Lukemista saadakseen kirjastoon ei kuitenkaan tarvitse tulla henkilökohtaisesti. Aineistoa voi varata sähköisesti Helmetin kautta, ja varauksen pystyy nyt poikkeustilanteessa hakemaan vaikkapa läheinen tai naapuri, mikäli kirjastokortinomistaja on antanut kortin ja PIN-koodin noutajan käyttöön.

Kun kirjastot olivat suljettuina, kirjastoväki panosti koululuokille tarjottaviin digisessioihin.

– Kouluilla on ollut iso motivaatio saada palvelua, Tyrni sanoo.

Lisäksi on tehty ensimmäistä kertaa sisältöä nuorten suosimaan tiktokiin ja tarjottu kulttuuriohjelmaa discordissa, annettu digineuvontaa striimattuna ja tuotettu lastenrunoutta Tapiola Sinfoniettan etäkonserttiin.

– Olemme tehneet monenlaista uutta muutaman viikon aikana. Työntekijämme ovat ideoineet enemmän kuin olemme ehtineet toteuttaa, Tyrni kertoo.

Kun kirjastot olivat suljettuna, kirjastoissa myös järjesteltiin aineistoa ja tehtiin suursiivouksia.

Espoossa oli varauduttu kirjastojen avaamiseen 14. toukokuuta. Suuri osa Espoon suljettujen kirjastojen työntekijöistä on määrätty muihin kriisiajan töihin tai vuosilomalle 13. toukokuuta saakka.

– Tulee tiukka paikka. Selviämme kyllä noista muutamasta alkuviikon päivästä, koska aukioloajat ovat pienemmät, Tyrni sanoo.

Toiminta halutaan aloittaa kaikissa kirjastoissa yhtä aikaa, jotteivät asiakasvirrat kasaannu harvoihin asiakaspisteisiin.

Ennen avaamista ratkottiin myös asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuuteen sekä tilajärjestelyihin liittyviä asioita.

Kirjastot

Lainaaminen ja palauttaminen sallittu 11.5. alkaen

Entressen, Ison Omenan, Sellon ja Tapiolan kirjastot ovat toukokuussa avoinna lainaus- ja palautustoiminnalle maanantaista lauantaihin kello 10–18.

Muut Espoon kirjastot ovat avoinna arkisin kello 11–18.

Vanhojen lainojen eräpäiviä on siirretty niin, etteivät lainat eräänny ennen kesäkuuta. Aineisto erääntyy kesäkuusta alkaen porrastetusti.

Kirjastojen omatoimiajat eivät ole käytössä, eivätkä kirjastoautot kulje.

Tilat avautuvat laajempaan käyttöön 1.6.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut