Pankin data kertoo: kulutus väheni Uudellamaalla enemmän kuin muualla Suomessa koronakriisin vuoksi

Ruoan osuus korttiostoista nousi maaliskuun puolivälissä keskimäärin 45 prosenttiin, kun se alkuvuonna oli ollut 33 prosenttia korttiostoista, kertoo OP Ryhmän tiedote. Arkisto / Sanna Jokela

Nordean tekemä selvitys pankin korttitilastojen pohjalta paljastaa, että Uusimaa on kärsinyt koronaepidemiasta enemmän kuin muu Suomi. Kulutus väheni Uudellamaalla enemmän kuin muualla maassa, mutta on kuitenkin piristymään päin. Nordean Koronamittarin tuoreimmat tiedot ovat viikolta 17 (20.–26. huhtikuuta).

– Korttimaksaminen supistui koronakriisin myötä Uudellamaalla vielä noin 5 prosenttia muuta maata enemmän, toteaa pääekonomisti Tuuli Koivu tiedotteessa.

Tiputus oli Uudellamaalla muuta maata jyrkempää useilla aloilla kuten vähittäiskaupassa, ravintoloissa ja kampaamoissa. Korttitilastoista käy ilmi myös, että kulutus on alkanut toipua pahimman pudotuksen jälkeen. Toipuminen on käynnistynyt erityisesti vähittäiskaupassa, partureissa, terveysalalla ja polttoainemyynnissä. Vähittäiskaupassa kolkutellaan tiedotteen mukaan jo alkuvuoden tasoja.

– Polttoaineen myynnin kasvun taustalla voi olla poikkeuksellinen hintakehitys. Öljyn hinta on laskenut vuoden alusta yli 50 prosenttia ja tämä heijastuu hintoihin myös bensapumpuilla. Kuluttajien yleinen liikkuminen on varmasti myös lisääntynyt maaliskuun pohjalukemista ja nyt ehkä suositaan yksityisautoilua joukkoliikenteen sijaan, toteaa puolestaan analyytikko Kristian Nummelin.

Ravintoloissa kulutuksen suunta on myös hieman ylöspäin, mutta kokonaisuudessaan sektori on kokenut kovan iskun, sanotaan tiedotteessa.

– Pieni positiivinen merkki nähdään myös ravintoloiden saralla, kun kehitys on hieman paranemaan päin. Ravintolat ovat pyrkineet sopeutumaan tilanteeseen ja kuluttajat ovat löytäneet noutoruuan. Suuri kysymys on nyt, miten ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle, kun ravintolat avautuvat jälleen kesäkuun alussa, Nummelin pohtii tiedotteessa.

Kuluttaminen joukkoliikenteessä, takseissa, matkailussa sekä kulttuurissa on yhä hyvin vähäistä.

OP Ryhmän tiedotteen mukaan maaliskuun puolivälissä kotitalouksien kulutus supistui nopeasti noin viidenneksen alkuvuoden tasosta. Nyt kulutus näyttää maksukorttidatan perusteella kuitenkin jo alkaneen elpyä.

OP:n maksukorttitapahtumia koskevan datan mukaan kotitalouksien kulutuskäyttäytyminen muuttui maaliskuun puolivälissä huomattavasti. Ruoan osuus korttiostoista nousi tällöin keskimäärin 45 prosenttiin, kun se alkuvuonna oli ollut 33 prosenttia korttiostoista. Päivittäistavarakaupassa alettiin käydä harvemmin, mutta kertaostosten suuruus kasvoi selvästi. Ruokaan käytetty kertaostos on ollut maaliskuun puolivälin jälkeen keskimäärin 25 prosenttia suurempi kuin tammi-helmikuussa, kerrotaan tiedotteessa.

Ravintoloihin menee enää vajaa 2 prosenttia korttimaksuista alkuvuoden 7 prosentin sijaan. Kulutuskäyttäytyminen on siis muuttunut normaalisti kaikkein vakaimmalta osaltaan eli palveluiden osalta, kerrotaan tiedotteessa. Jo huhtikuun viimeisellä viikolla kulutus näytti kuitenkin palautuvan: kulutus oli enää 15,4 prosenttia vähäisempää kuin alkuvuonna.

– Maksukorttidatan perusteella kotitaloudet ovat jo hieman toipuneet koronapandemian aiheuttamasta alkushokista. Nyt kuluttajat ostavat muun muassa elektroniikkaa ja rautakauppatavaraa enemmän kuin maaliskuun lopussa, toteaa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Saaristoa voi siistiä Espoossa myös meloen – rannikolta kerätty jo yli 260 kiloa roskaa
 2. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 3. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
 4. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
 5. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 6. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 7. Susijengi pelaa Metro-areenalla heinäkuun lopussa – julkista lipunmyyntiä ei ole tulossa
 8. Auttava puhelin -kampanja alkaa taas: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 9. GrIFK hakee toista kotivoittoaan Kakkosessa – FC Espoo kotona vasta viikon päästä
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan taas
 11. Pronssi ei riitä FC Hongalle Veikkausliigassa tällä kaudella – tavoitteena vähintään hopea
 12. Viikonloppuna EPS Kakkosessa kotikentillään Espoonlahdessa
 13. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 14. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 15. STT: Keskustan espoolaisvaltuutetusta valtiovarainministeri Matti Vanhasen erityisavustaja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
 2. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 3. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 4. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 5. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 6. Ulkoilijoille avautuu taas silta Linlon ulkoilualueelle
 7. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
 8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 9. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 10. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 11. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 12. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 13. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 14. STT: Keskustan espoolaisvaltuutetusta valtiovarainministeri Matti Vanhasen erityisavustaja
 15. Puukolla uhannut naamiomies ryösti Bembölen Shellin varhain aamulla – kaksi kiinni varastetun auton luona

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.