Puolella miljoonalla eurolla remontoitu espoolaishalli on "riskilistalla" – "Halli on viimeisen päälle kunnossa"

Myntinsyrjän halli on remontoitu ja tarkastettu.  Arkisto

Tiina Örn

Liki 400teräsrakenteisen hallin turvallisuus pitäisi varmistaa,koska hallienrakenteissa on mahdollisesti turvallisuusriskejä. Suosituksen antoivat ympäristöministeriö ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Hallit ovat Nordic Hall/Koraton tai Muotopeite Oy:n toimittamia. Kyseisten hallien joukossa on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilla Suomea.

– Mahdolliset riskit liittyvät hallien rakenteisiin. Hallit eivät ole välttämättä riittävän lujia kestämään esimerkiksi lumi- ja tuulikuormaa, kertoo Tukesin ammattilaistuotteiden ryhmäpäällikkö Kurt Kokko

Meillä on hallissaparhaimmillaan satoja käyttäjiäkerralla."

Rakennuslehden huhtikuussa listaamien "riskihallien" listalla on Espoon Myntinsyrjän halli. Halli on kuitenkin jo ennen listan julkaisua remontoitu perin pohjin.

Myntisyrjän hallin käyttöpäällikkö Vesa Vähä-Pietilä kertoo, että remontista päätettiin heti Laukaan onnettomuuden jälkeen vuonna 2013. Laukaassa kuoli nuori nuori tyttö ratsastusmaneesin katon romahdettua. Niin Laukaan onnettomuusmaneesi kuin Myntinsyrjän halli ovat Nordic Hall -yrityksen toimittamia.

– Myntinsyrjän hallin remontti toteutettiin vuosi sitten. Se maksoi puoli miljoonaa euroa, kertoo Vähä-Pietilä.

Remontissa vahvistettiin kaikki hallin teräsrakenteet.

– Kaikki hitsaussaumat kuvattiin ja vahvistettiin. Halli on nyt viimeisen päälle kunnossa ja kaupungin rakennusvalvonta on sen katsonut.

Vähä-Pietilä korostaa, että remontti tehtiin, koska ei haluttu ottaa mitään riskiä.

– Meillä on hallissaparhaimmillaan satoja käyttäjiäkerralla.

Myntinsyrjän hallin lisäksi Tukesin listalla on kaksi muuta espoolaiskohdetta: teollisuushalli osoitteessa YIT Juvan teollisuuskatu 12 b, katos osoitteessa Espoo KOY Koskelonportti 1.

Kokko korostaa, että Tukes valvoo markkinoille saatettavia tuotteita.

–Vastuu jo rakennetusta hallista on omistajalla, ja asia kuuluu rakennusvalvonnan vastuualueeseen. Kaupungin rakennusvalvonta voi vaatia rakenteiden lujittamista ja tarvittaessa asettaa hallin käyttökieltoon, kunnes korjaukset on tehty, kertoo Kokko.

Tukes tekee myös yhteistyötä rakennusvalvonnan kanssa, jotta mahdolliset poikkeamat saataisiin todennettua. Rakennuksia tarkastetaan saatujen vihjeiden perusteella, ja mahdolliset puutteet ilmoitetaan rakennusvalvonnalle. Tarvittavista toimenpiteistä annetaan suosituksia.

–Rakennusvalvonta päättää itsenäisesti, kuinka se suhtautuu todettuihin poikkeamiin, Kokko kuitenkin tarkentaa.

Teksti: Laura Anttola ja Tiina Örn

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.